HDZ neće podržati smanjenje plaća gradskih pročelnika i savjetnika

HDZ neće podržati smanjenje plaća gradskih pročelnika i savjetnika

Komentirajući (iscprno) Izvješće o radu gradonačelnika Andrija Mikulić je rekao da se u tekstovima vide preklapanja, odnosno identični tekstove za svakih šest mjeseci. “Imamo školski primjer onoga što bi mladi nazvali copy/paste”, rekao je Mikulić

U Staroj gradskoj vijećnici u utorak je uoči nadolazeće sjednice Gradske skupštine održana tiskovna konferencija na kojoj je govorio njezin predsjednik, Andrija Mikulić. Kazao je kako će se na sjednici naći 32 točke te da se na njoj nalazi mnogo izvješća. Pritom je izdvojio četiri točke.

Prva od njih je bila Prijedlog odluke o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada. Kazao je kako je grad dužan u zakonskom roku određene odluke, pa tako i ovu. Smatra kako te mjere moraju sadržavati obavijesti o nepropisnom odbacivanju otpada, o evidentiranju odbačenog otpada, ali i o nadzoru odbačenog otpada. Pritom nadodaje: “Zakon je omogućio da jedinice lokalne samouprave da same propišu i druge mjere”.

Za predsjednika Skupštine to predstavlja određeni problem za Grad s obzirom da su propisane mjere za postavljanje prepreka za prolazak, kao i videonadzora. Smatra kako najviše prijepora ipak izaziva prvi dio, koji se odnosi na postavljanje prepreka. Mikulić se pritom pita što su to prepreke te da Grad mora biti jasniji i po pogledu privatnog vlasništva. Smatra kako se to mora puno bolje pripremiti i bolje objasniti u Odluci. Nadodao je kako u Zagrebu nedostaje reciklažnih dvorišta te da se mora građanima omogućiti više takvih površina.

Druga točka na koju se predsjednik skupštine osvrnuo bio je Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o nerazvrstanim cestama. Ustvrdio je da se njome gradonačelniku omogućava davanje javnih površina direktnom pogodbom pravnoj i fizičkoj osobi. Mikulić smatra kako u ovom području treba biti vrlo oprezan jer se time omogućava privatizacija javnih površina. Potom je rekao: “Niti jedan gradonačelnik nije iznad zakona pa se ne može postupati van zakonskih okvira”.

Kaže kako je on prvi koji protiv birokratizacije, no nadao je i da se ipak zna tko je u Gradu postavljao gradske urede.

Osim spomenutih točaka dotaknuo se i Prijedloga odluke o izmjeni Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika. Smatra kako je ovo način krpanja pojedinih propusta jer se “nitko nije sjetio izmjena Poreza na dohodak” te nepomenuo da HDZ ovaj prijedlog neće podržati.

Četvrta točka na koju se osvrnuo bila Izvješće o radu gradonačelnika. “Iako su izvješća vrlo iscrpna i detaljna u njima ipak vide preklapanja, odnosno identični tekstove za svakih šest mjeseci. Imamo školski primjer onoga što bi mladi nazvali copy/paste“, rekao je Mikulić.

Zaključio je da oko određenih projekata koji se spominju u Izvješću ima puno rupa i manjkavosti te da nema kontinuiteta u njihovoj realizaciji.

Matej Knežević