HDZ i Neovisni za Hrvatsku nemaju ništa protiv izdvajanja ZET-a i Velesajma iz Holdinga

HDZ i Neovisni za Hrvatsku nemaju ništa protiv izdvajanja ZET-a i Velesajma iz Holdinga

Kartelo želi »munjovoz« na zapadnom dijelu Zagreba

Nakon aktualnog sata današnje sjednice Gradske skupštine novinarima se obratio njen predsjednik, dr. sc. Andrija Mikulić je najavio da će HDZ i njegovi zastupnici podržati zagrebački proračun za 2018. godinu budući da su prihvaćeni svi njihovi amandmani »teški« 98  milijuna kuna. Amandmanom svih amandmana nazvao je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na dijelu Branimirove ulice jer se radi o važnom prometnom rješenju za istočni dio Zagreba, kroz koji se također ulazi i izlazi iz grada.

Na traženje novinara prokomentirao je izdvajanje gubitaša – ZET-a i Velesajma iz Zagrebačkog holdinga što, kako je rekao – podržava.

»ZET-a i Velesajam su gubitaši. Znate da se subvencionira javni prijevoz, a imamo mogućnost povlačenja sredstava iz EU fondova. Ako to napravimo, smanjit ćemo te subvencije«, rekao je Mikulić i najavio da će uslijediti racionalizacije, ali i modernizacija, što će u konačnici dovesti do kvalitetnijeg javnog prijevoza, kakvog građani i zaslužuju.

Podsjetio je i da dvije trećine prostora Zagrebačkog velesajma trenutno nije u funkciji, a ta podružnica godišnje stvara između 30 i 40 milijuna kuna gubitaka.
»Tamo imamo hala i prostora koji stoje, treba vidjeti što i kako dalje s tim, a Grad je vlasnik dijela sjedišta. Neki kažu da je to zato da bi se sutra nešto prodalo. Pa Zagrebački holding već sada možete prodati ako želi, stoga to nije razlog. Idemo na novu racionalizaciju, modernizaciju, a i zašto ne bismo imali podružnice u vlasništvu Grada Zagreba koje će biti samostalne i koje će generirati dobitke, a ne gubitke«, poručio je predsjednik Skupštine.

Govoreći o proračunu za 2018. kazao je da je HDZ išao racionalno i konkretno, s onim stvarima za koje smatraju da su dobre, a realno se mogu ostvariti – od izgradnje vrtića u Brezovici, Doma kulture u Dubravi, rekonstrukcije Doma zdravlja u Španskom za osobe s invaliditetom, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa Branimirove ulice, potrebe za sportom u Gradu Zagrebu za Hrvatsko katoličko sveučilište… »Tto su amandmani od kojih se sigurno može bolje i kvalitetnije živjeti«, smatra Mikulić.

Na proračun se osvrnuo i potpredsjednik Skupštine Krešimir Kartelo iz stranke Neovisni za Hrvatsku.

Njegova stranka predložila je amandmane u vrijednosti od 15 milijuna kuna amandmana.

»Naš stav je da ćemo glasati za Proračun ako se usvoje naši amandmani. U te amandmane smo usmjerili one stvari za koje smatramo da su prijeko potrebne Gradu Zagrebu, primjerice, 9,2 milijuna kuna za sanaciju vodoopskrbne mreže. Ukupno gledajući, to je tek nekih 0, 4 % postojeće vodovodne mreže, ali radi se o ulicama za koje već postoje građevinske dozvole pa je realnije i lakše očekivati da će se to završiti do kraja godine«, rekao je Kartelo.

Ukazao je kako je u Europskoj uniji na snazi naputak da se voda treba naplaćivati po iscrpljenoj, a ne potrošenoj količini. »Smatramo da je to prioritet koji treba riješiti i koji se ne mora zasjeniti megalomanijom i projektima za koje je teško da će se završiti do kraja godine«, kaže Kartelo.

Ostali njihovi amandmani odnose se na pripremu dokumentacije za izgradnju Jarunskog mosta kako bi se rasteretio promet posebice na zapadnom dijelu Zagreba i rotor.

»Na kraju krajeva, potrebna je vertikala na zapadnom dijelu grada i ta vertikala planirala bi i tračnički promet, prema tome u dogledno vrijeme i munjovoz, odnosno tramvajsku prugu koja povezuje Črnomerec i Blato«, istaknuo je Kartelo.

Zadnji dio amandmana odnosi se na pripremu dokumentacije i pokušaj opremanja centra za automatsko upravljanje prometom kako bi se u Gradu Zagrebu smanjile gužve, a prvenstveno dalo prvenstvo prolaza zagrebačkom električnom tramvaju.

Što se tiče izdvajanja ZET-a iz Holdinga, kako je istaknuo kako Neovisni za Hrvatsku od početka nisu imali ništa protiv toga.

»Što se tiče Velesajma, imali smo svoje skepse, no one su otklonjenje na odborima, ne nalazimo u tome ništa sporno. Smatramo i da će tim društvima biti lakše oporaviti se od gubitaka ako se izvedu iz Holdinga«, zaključio je potpredsjednik Skupštine.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni