HDZ i HSLS traži odgodu moratorija na mjeru roditelj odgojitelj

HDZ i HSLS traži odgodu moratorija na mjeru roditelj odgojitelj

“Želimo majkama koje su trenutno trudne omogućiti korištenje ove mjere do 1. lipnja. Do tada će biti gotova i analiza te mjere”, poručio je predsjednik Gradske skupštine

Gradski zastupnici HDZ-a i HSLS-a danas su u Staroj gradskoj vijećnici najavili da će uložiti amandman na Prijedlog odluke o dopuni Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, koji će se naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice zagrebačke Skupštine.

Potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman je istaknuo da se HDZ sa svojim koalicijskim partnerom HSLS-om protivi odluci gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se mjera roditelj odgojitelj privremeno suspendira od 5. rujna 2021. Svojim amandmanom predlažu da se moratorij na tu mjeru odgodi do 1 lipnja 20022. godine. Pojasnio je da se time želi spriječiti moguća diskriminacija obitelji koje su se u namjeri da koriste mjeru odlučile na treće dijete.

„Želimo majkama koje su trenutno trudne omogućiti korištenje ove mjere do 1. lipnja. Do tada će biti gotova i analiza te mjere pa gradonačelniku Tomaševiću dajemo dovoljno vremena da ju proanalizira i da se po mogućnosti napravi njezina modifikacija te se na kraju odluči što dalje”, pojasnio je Herman.

Osvrnuo se i na odluku gradonačelnika o zbrinjavanju glomaznog otpada. Naglasio je kako Klub gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a želi da gradonačelnik sa svojim suradnicima iznese kratkoročne, srednjoročne i dugoročne planove zbrinjavanja glomaznog otpada.

O problemu zbrinjavanja glomaznog otpada

„Njihova bitka za Zagreb je započela 2017. godine u stilu vojnika s Iwo Jime. Zataknuli su zastavu na brdu glomaznog otpada na Jakuševcu. Najavili su sanaciju, zatvaranje Jakuševca, pa čak i odvoz drobilice koja je tamo, a u posljednjih nekoliko tjedana vidimo nešto suprotno. Nakon četiri godine vraćaju se s dvije nove drobilice i popriličnom količinom zdrobljenog otpada”, rekao je Herman.

Naglasio je kako je upitno kada će iznajmljene ili kupljene drobilice biti u funkciji jer se radi o dugotrajnom procesu.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a Mario Župan predstavio je amandman koji se ulaže na Prijedlog o izmjeni i dopuni odluke o zakupu javnih površina u Gradu Zagrebu. Naglasio je da ova odluka ima nedostatak što se tiče tržišne utakmice.

„Po toj odluci jedan ponuditelj može se javiti na sve lokacije i dobiti ih za vrijeme Adventa i Uskrsa. Našim amandmanom se ograničava zakup javnih površina na 25 %”, pojasnio je Župan.

Župan je pozvao gradonačelnika Tomaševića da na sutrašnjoj sjednici Skupštine pokaže ugovor s dotičnom tvrtkom o skladištenju glomaznog otpada u Sesvetskom Kraljevcu kako bi javnost i zastupnici bili upoznati o kolikim se količinama otpada radi i skladišti li se taj otpad doista samo na 75 dana kao što se govori.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI

Odgovori

You have to agree to the comment policy.