HDZ: 100 milijuna kuna za Gradske ljekarne je premalo

HDZ: 100 milijuna kuna za Gradske ljekarne je premalo

Godišnji prihod Gradske ljekarne je 330 milijuna kuna od čega je dobit oko 180 milijuna kuna, zalihe robe vrijedne su 35 milijuna kuna, većina je od 37 ljekarni u vlastitom poslovnom prostoru, navode HDZ-ovci

Gradska organizacija HDZ-a jučer se oglasila oko privatizacije Gradske ljekarne s porukom kako nemaju ništa protiv privatizacije, ali da je 100 milijuna kuna, koliko se spominje kao iznos za koji može biti prodana – premalo novaca.

Navode kako je Gradska ljekarna Zagreb ustanova primarne zdravstvene zaštite kojoj su već 2006.g. u cilju priprema za privatizaciju osnivačka prava prenesena na Zagrebački holding d.o.o. „Gotovo sve županije imaju barem nekoliko ljekarni u svome vlasništvu čime se jamči sigurnost i dostupnost lijekova i ortopedskih pomagala građankama i građanima. Gradska ljekarna oduvijek posluje pozitivno. O kakvom poslovanju se radi, dovoljno je spomenuti kako je to najdohodovnija i najprofitabilnija ljekarnička ustanova u Hrvatskoj koja je davala pozajmice Zagrebačkom holdingu, bolnici Sveti Duh i kupovala lijekova za Grad Zagreb“, tvrde HDZ-ovci.

Pojašnjavaju kako izmjene i dopune Statuta Gradske ljekarne po kojem osnivač daje četiri člana, a ostaje samo jedan predstavnik radnika, nisu u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti jer se radi o zdravstvenoj ustanovi čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave. Stroga od Ministarstva zdravstva traže da pošalje inspekcijski nadzor u ustanovu.

Rasprodaja obiteljskog srebra

„Neozbiljno je od gradonačelnika Milana Bandića koji aktivno vodi kampanju za gradonačelnika Hrvatske da licitira s kupnjom Imunološkog zavoda u koji treba uložiti 200 milijuna kuna da nastavi s radom, dok s druge strane rasprodaje obiteljsko srebro – Gradske ljekarne koje nikada u povijesti nisu podizale bankovne kredite, koje nemaju nikakvih kreditnih zaduženja i posluju uvijek pozitivno!“, ističu u HDZ-u.

„Mi očekujemo da konačna prodajna cijena 50 %-tnog dijela vlasništva značajno premaši tih 100 milijuna kuna“

Klub HDZ-a je tražio da se na sjednicu Gradske skupštine 19. prosinca po hitnoj proceduri uvrsti točka čije bi izglasavanje omogućilo da konačnu odluku o prodaji Zagrebačke ljekarne donosi Gradska skupština. Na taj način bi se pred gradskim predstavničkim tijelom raspravljalo o modelu privatizacije te o odabiru strateškog partnera, vrlo transparentno i pred najširom javnošću. Taj prijedlog HDZ-a nije bio odmah široko prihvaćen, a najviše mu se protivio Klub gradskih zastupnika liste Milana Bandića. Međutim, nakon našeg obrazloženja su uvidjeli da je to odličan prijedlog i odluka je donesena jednoglasno.

Iako u Javnom pozivu za iskazivanje interesa nije naznačena minimalna vrijednost za 50 % vlasništva Zagrebačke ljekarne, mediji pišu da je taj iznos 100 milijuna kuna. O istom je iznosu na konferenciji za novinare govorio i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor. Iz GO HDZ-a poručuju kako bi voljeli čuti tko je procijenio tako skroman iznos i kojom metodom. Osobito kada se uzme u obzir da je godišnji prihod Gradske ljekarne 330 milijuna kuna, da su zalihe robe vrijedne 35 milijuna kuna,  da je većina od 37 ljekarni u vlastitom poslovnom prostoru, da ima zadržanu dobit 180 milijuna kuna, da su 33 milijuna kuna uložili u novi galenski i analitički laboratorij. „Jasno je zbog čega je već sada iskazan tako veliki interes kupaca. Mi očekujemo da konačna prodajna cijena 50 %-tnog dijela vlasništva značajno premaši tih 100 milijuna kuna“, napominju.

U svom obraćanju medijima GO HDHZ-a ističe kako podržavaju (ali ne bezuvjetno) model privatizacije pri kojem bi se odabrao dobar strateški partner iz branše te da pri tome Grad Zagreb zadrži kontrolni paket od najmanje 25 %. „Šteta što će Zagrebački holding, kada i ako uprihodi tako veliki novac, upotrijebiti ga za krpanje rupa a ne za neke važne projekte na listi čekanja“, zaključuju. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni