Hasanbegović isključen iz HDZ-a

Hasanbegović isključen iz HDZ-a

(Foto: vlada.gov.hr)

Hrvatska demokratska zajednica današnjim je priopćenjem izvijestila javnost o prestanku članstva dr. sc. Zlatku Hasanbegoviću, dosadašnjem članu Predsjedništva HDZ-a i bivšem ministru kulture nakon što se kandidirao na izborima u Zagrebu na listi nezavisne Brune Esih. Iz HDZ-a poručuju da mu je članstvo u stranci prestalo u skladu s člankom 13. stavak 1. podstavak d) Statuta HDZ-a.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Obavijest o prestanku članstva u Hrvatskoj demokratskoj zajednici dr. sc. Zlatku Hasanbegoviću, dosadašnjem članu Predsjedništva stranke.

Uvidom u objavljenu Pravovaljanu kandidacijsku listu za izbor članova Gradske skupštine Grada Zagreba, utvrđeno je da se dosadašnji član Predsjedništva HDZ-a dr. sc. Zlatko Hasanbegović kandidirao na drugom mjestu liste grupe birača, čija je nositeljica Bruna Esih.

Time mu je, u skladu s člankom 13. stavak 1. podstavak d) Statuta HDZ-a, prestalo članstvo u HDZ-u. Statut jasno propisuje da članstvo u HDZ-u ,,prestaje kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke“.

Obavijest o prestanku članstva danas je upućena i bivšem članu Zlatku Hasanbegović

Time mu je, u skladu s člankom 13. stavak 1. podstavak d) Statuta HDZ-a, prestalo članstvo u HDZ-u. Statut jasno propisuje da članstvo u HDZ-u ,,prestaje kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke”.

Hasanbegović je nakon isključivanja izjavio je da nije dobio uputu o pravnom lijeku niti je upoznat s time koje je stranačko tijelo donijelo tu odluku.

“Dobio sam odluku koju je potpisao zamjenik glavnog tajnika stranke, bez upute o pravnom lijeku, sada je pitanje za pravne stručnjake kako teče procedura za isključenje i tko je donio tu odluku“, rekao je Hini Hasanbegović, koji je ranije, dok je objašnjavao zašto se kandidirao na listi Brune Esih, oštro kritizirao predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i dio vodstva stranke.

Hasanbegović postavlja pitanje koje je stranačko tijelo donijelo odluku koja, dodao je, nije napisana u formi odluke nego obavijesti, bez navođenja tijela koje ju je donijelo.

Upitan hoće li i dalje podupirati HDZ u Hrvatskom saboru, Hasanbegović je rekao da podrška ne ovisi o njegovu formalnom statusu, odnosno da je za njegovu odluku irelevantan stranački status. (zg-magazin)