Hasanbegović, Esih i Lederer isključeni iz uprava gradskih institucija

Hasanbegović, Esih i Lederer isključeni iz uprava gradskih institucija

Nakon sloma koalicije s Neovisnima za Hrvatsku, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, gdje se liječi od plućne embolije, smijenio zastupnike te stranke s funkcija u upravnim vijećima gradskih institucija.

Zlatko Hasanbegović tako više nije član Upravnog vijeća Muzeja grada Zagreba, Ana Lederer je isključena iz vijeća Muzeja za umjetnost i obrt te Umjetničkog paviljona, dok Bruna Esih više neće biti članica Upravnog vijeća Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a ni članica Upravnog vijeća Poliklinike SUVAG.

Ana Lederer, međutim ostaje pročelnica Gradskog ureda za kulturu, budući da je na to mjesto imenovana nakon javnog natječaja, pa će za njezinu smjenu morati biti pokrenut proceduralni postupak.

»Meni je gradonačelnik rekao kako me u Muzej grada Zagreb imenovao zbog mojih stručnih preferencija kao povjesničara, a ne iz političkih razloga, ali eto očito je odlučio sada kako ipak nemam stručne preferencije«, prokomentirao je Hasanbegović za 24 sata.

Bruna Esih je, u razgovoru za Dnevnik Nove TV u utorak, također govorila o smjenama. »Kao što znate mi smo raskinuli svoju suradnju, Bandić je učinio ono što je mogao, znači sa svojim drugim aktom povukao je i ukinuo sva ta naša mjesta, mi ih više nemamo«, rekla je za Novu TV.

Ovakav rasplet posljedica je prekida koalicije između MB 365 – Stranke rada i solidarnosti (RIS) s Neovisnima za Hrvatsku, koja je od samih početaka bila opterećen lošim odnosima, što je kulminiralo otvorenim kritiziranjem Milana Bandića i najavom da u Gradskoj skupštini neće podržati usvajanje zagrebačkog proračuna za 2019. godinu. U RIS-u su ustvrdili da je time koalicija izgubila smisao. (ZG-m)