Harlekini Duška Šibla

Harlekini Duška Šibla

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, rado se ponekad odlučuje na neobične, izazovne motive. Poput harlekina, figura s mnogo značenja i još više poruka.

U današnjem svijetu ima ljudi koji posjeduju mnoštvo istovremenih lica, a o izgovorenim riječima i da ne govorimo. Stoga je ovaj lik, odavno poznat kao prevrtljivac, šaljivdžija, luda, prava figura koja precizno i vješto svojim ponašanjem, gestama, grimasama govori o svome svijetu, o našem zajedničkom svijetu, o okruženju u kojem se trenutno pojavljuje i koji mi dijelimo s njim, neumornim vragolanom.

Šibl je u kolažu izveo niz razigranih figura, kreiranih od kolorističkih fragmenata, u pokretu, u bijesnoj reakciji, u neprekidnom gibanju. U stavu koji će izroditi eksploziju emocija, ljutnju, bol, možda i jarosnu radost. Jer, kod Harlekina ništa nije uobičajeno, prosječno, svakodnevno.

Stalno nam se rugajući, podrugljivo izričući riječi koje nam se ne sviđaju i koje ne želimo čuti a on uvijek i samo te izgovara. Najprije potiho, a onda i sve glasnije, do urlanja, poput rike divljih zvijeri.

Da, to je Harlekin, neozbiljna ozbiljnost, surova ljepota, ružna riječ koja silazi s lijepih usana, mrgodni odraz čovjeka.

I ovom se prigodom uz pojavu najnovijeg ciklusa Duška Šibla može potvrditi kako pojedine tehnike, poput kolaža uz iznimnu nadahnutost umjetnika mogu producirati seriozno i zanimljivo likovno dostignuće.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni