Hanžekovićev memorijal u Zagreb dovodi atletsku elitu

Hanžekovićev memorijal u Zagreb dovodi atletsku elitu

(Foto: zagreb.hr)

Najstarija sportska priredba u zemlji, 71. Hanžekovićev memorijal održat će se ovog utorka na atletskom stadionu Mladosti.

Natjecanje se održava se od 1951. godine u čast tragično preminulom atletičaru Borisu Hanžekoviću.

Kao i obično, dan ranije, na bacalištu pokraj zagrebačkih fontana sastat će se najbolji svjetski bacači kugle na 7. Memorijalu Ivana Ivančića.

Natjecanje će se oba dana prenositi u više od 100 zemalja, na pet kontinenata.

Na mitingu će sudjelovati krema svjetske atletike, kao i dvostruka olimpijska pobjednica, Sandra Perković.

Utrka na 110 metara s preponama uvijek je bila središnji događaj zagrebačkog mitinga. Do sada su u toj utrci sedam puta pobjeđivali olimpijski pobjednici, a devet puta svjetski prvaci.

Tom bi se uglednom društvu mogao pridružiti olimpijski pobjednik iz Tokija Hansle Parchment, koji je potvrdio svoj dolazak. On u svojoj kolekciji ima cijeli komplet medalja s velikih natjecanja. Među njima su olimpijsko zlato i bronca te svjetsko srebro – a osobni rekord mu je sjajnih 12.94.

No, imat će težak zadatak budući da su na startnoj listi Memorijalne utrke i brončani iz Tokija Ronald Levi te četvrtoplasirani iz tokijskog finala Devon Allen, koji je trčao i u olimpijskom 2016. u Rio de Janeiru.

Rekord Memorijalne utrke Boris Hanžeković od 1999. drži Mark Crear s 12.98.

Napad na svjetski rekord

Organizatori najavljuju da će se na 71. »Hanžeku« u utrci atletičarki na 2000 metara ciljano napadati padati svjetski rekord.

Kao svjetski rekord se trenutno vodi rezultat od 5:23.75 koje je Genzebe Dibaba istrčala 2017. godine u dvorani. I to je rezultat koji će u Zagrebu napadati probrano društvo vrhunskih trkačica.

Među njima se posebno ističe Francine Niyonsaba, bivša svjetska i olimpijska doprvakinja na 800 metara koja je sada odlična i na dugim prugama. Pobijedila je u Bruxellesu na 5000 metara, a najbolja je bila i u finalu Dijamantne lige u Zürichu. Duga trkačica koju treba spomenuti je Freweyni Gebreezibeher koja je na Olimpijskim igrama u Tokiju bila četvrta u finalu utrke na 1500 metara i čiji je osobni rekord na 1500 metara 3:56.28.

Tu su i vrlo iskusne Mercy Cherono, bivša svjetska doprvakinja i olimpijska finalistica na 5000 metara te Meraf Bahta, bivša europska prvakinja na 5000 metara. te Geneviéve Lalonde.

Konačno, tu su i dvije odlične mlade srednjoprugašice – bivša svjetska juniorska prvakinja na 1500 metara Alemaz Samuel i pobjednica Afričkih igara na 800 metara Hirut Meshesha.

Više informacija o natjecanju i ulaznicama na: https://zagreb-meeting.com/ (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni