Halo, halo! Ovdje radio Zagreb!

Halo, halo! Ovdje radio Zagreb!

(Seibt Super 278,  godina: 1937-1938) / Izvor: www.radiomuseum-croatia.com)

Na kraju prve godine emitiranja Radio Zagreb imao je nešto više od 4000 pretplatnika, da bi trideset godina kasnije imao više od milijun

»Halo – halo! Ovdje Radio Zagreb!« Bile su prve riječi prve zagrebačke spikerice Božene Begović, s čime je u rad puštena prva radio postaja na ovom djelu Europe. Riječ je dakako o Radio Zagrebu koji je sa svojim radom otpočeo 15. svibnja 1926. Tog je dana u 20 sati i 20 minuta u malenoj prostoriji Radio kluba otpočelo svoje prve riječi. Ključne figure ovog velikog početka, zasigurno su dr. Ivan Stern, ali i fizičar Oton Kučera. Upravo su oni s nestrpljenjem iščekivali sam početak radija.

Tadašnje sjedište ovog medija nalazilo se na Markovu trgu 9, gdje su bili smješteni studio, uređaji, ali i prijemnik. Tadašnji signal je bio 350 watta, da bi već dvije godine kasnije bio udvostručen. Važno je istaknuti, kako se u tom razdoblju program emitirao uživo, te kako nisu postojale trake koje bi snimale program. S toga je studio prvo preseljen u s Gornjeg grada prebačen u Vlašku 116, kod današnjeg pogona Badela 1862.

Spomen ploča na Markovu trgu 9 / Wikipedija

Prvih 14 godina radio je bio u privatnom vlasništvu Dioničkoga društva Radio Zagreb. Radio je 1940. godine nacionaliziran, nakon Drugog svjetskog rata djelovao kao državno poduzeće, da bi 1990. godine postao javna ustanova koja je regulirana zakonom. Te je godine promijenila ime iz Radiotelevizije Zagreb u Hrvatsku radio televiziju.

U početcima, Radio Zagreb je imao većinom emisija uživo iz studija, ali su se također prenosile brojne kulturne, sportske i druge priredbe iz Zagreba, ali i drugih djelova Hrvatske. Važno je pritom istaknuti, kako nije bilo informativnog programa, budući se tadašnji vlasnik odnosno dr. Ivan Stern pribojavao gašenja, ako bi negativno govorio o tadašnjoj aktualnoj vlasti.

Radio Zagreb 1928. godine ulazi u punopravno članstvo tadašnje Međunarodne radiodifuzijske unije u Ženevi zastupajući ondašnju Kraljevinu SHS, u kojoj većim dijelom, kao ni na ostalim prostorima jugoistočne Europe, još nisu postojale druge radiodifuzijske postaje.

Na kraju prve godine emitiranja Radio Zagreb imao je nešto više od 4000 pretplatnika, da bi trideset godina kasnije imao više od milijun. Zbog velike ekonomske krize razdoblje od kraja 1920-ih do polovice 1930-ih obilježio je pad kupnje prijamnika i zastoj programskog i tehničkoga napretka.

Važno je istaknuti kako je Radio Zagreb svoj drugi program dobio u travnju 1964. kao drugi program Radio Zagreba od 7:00 do 19:30 sati, da bi od 1995. godine počeo emitirati 24 sata dnevno. Treći program danas Hrvatskog radija je utemeljen također 1964. godine u sklopu reforme tadašnjeg Radio Zagreba. Utemeljitelji programa bili su urednik Hrvoje Lisinski i članovi prvog uredništva Duško Car, Nedjeljko Kujundžić i Branko Polić, kojima se ubrzo pridružila i muzikologinja Eva Sedak.

Konačno treba naglasiti i to kako danas Hrvatski radio ima osam regionalnih centara koji odgovaraju na javne potrebe područja na kojem emitira, potiče rješavanje lokalnih komunalnih i drugih problema (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni