Hakiranje hakera – program fotografira uljeza koji pokušava pristupiti tuđem računu

Hakiranje hakera – program fotografira uljeza koji pokušava pristupiti tuđem računu

Shahbazi tvrdi da je program potpuno legalan te ga uspoređuje s kamerama uz bankomate te s brojnim aplikacijama koje otkrivaju lokaciju mobitela, te ih mnogi potrošači koriste kako bi pronašli kradljivce njihovih uređaja

Sigurno ste putem elektroničke pošte barem jednom primili poruku s upozorenjem da netko pokušava pristupiti vašem računu te se vjerojatno upitali o kome je riječ.

Program LogMeOnce od sada omogućava fotografiranje onoga tko pokušava pristupiti računima na kojima ste registrirani putem navedene usluge. A to čini tako da hakira hakerovu kameru na računalu ili mobilom uređaju te potajno snimi fotografiju ili video snimku uljeza.

Dodatak Mugshot, koji je uveden prošli tjedan, također pruža informacije o tome gdje se napadač nalazi i njegovu IP adresu – jedinstven skup brojeva koji identificira svako računalo na mreži. Uz to, nudi mogućnost preuzimanja fotografija sa stražnje kamere hakerovog mobilnog uređaja kako bi se otkrila njegova lokacija.

Fairfax, tvrtka osnovana 2011. godine, trenutno pokušava zaštiti vlasnička prava nad patentom koji otkriva identitet hakera ili bar njegovu lokaciju.

Izvršni direktor Kevin Shahbazi kazao je kako se radi o digitalnom alarmnom sustavu. Program je »identičan alarmnim sustavima koji se koriste kako bi se zaštitili domovi ili imovina«, ali je prilagođen digitalnom dobu u kojem živimo, objasnio je Shahbazi.

Sustav »aktivne obrane«

Hakiranje hakera, odnosno kako ga nazivaju »hakiranje s leđa«, spada u pravno i moralno sivo područje. Svjedočimo rastu broja stručnjaka za sigurnost koji tvrde da su potrebne takve mjere »aktivne obrane« pošto se povećava broj prijetnji anonimnih hakera. No službeno, američka vlada privatnim tvrtkama ne dopušta takve poteze.

S druge strane, Shahbazi tvrdi da je program potpuno legalan te ga uspoređuje s kamerama uz bankomate te s brojnim aplikacijama koje otkrivaju lokaciju mobitela te ih mnogi potrošači koriste kako bi pronašli kradljivce njihovih uređaja.

»Legalno je zaštititi svoju imovinu, lozinke ili pristup online bankarskom računu«, rekao je izvršni direktor naglasivši kako LogMeOnce ne prikuplja nikakve druge osobne podatke osim informacija o identitetu ili lokaciji uljeza.

»Ako netko koristi računala u knjižnicama, ukradeni ili vlastiti mobitel, te pokušati ući u tuđi račun onda možemo obavijestiti vlasnika o mogućoj opasnosti«, objasnio je Shahbazi.

Novi softver ima i neke druge korisne značajke, kao što je postavka koja omogućava da korisnik promijeni sve lozinke odjednom, lozinka »Scorecard« koja pokazuje koliko je stvarno jaka vaša lozinka te kalkulator lozinke koji će stvoriti jaku kombinaciju za korištenje.

Također, program može sigurno dijeliti pristup računu s drugima – bez potrebe da se zapravo otkrije lozinka te odrediti lozinku koja služi za ulazak na stranice nakon korisnikove smrti. (I. C. )

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni