H. Clark poručuje: Nemojte privatizirati strateške javne tvrtke

Na pitanje novinara treba li Hrvatska privatizirati javna dobra i bi li to učinila u svojoj domovini, bivša premijerka Novog Zelanda rekla je da to nikada ne bi učinili u Novom Zeladnu. “Iako je bilo puno privatizacije u zadnjih 30-ak godina, ali glavne državne tvrtke nikada nisu privatizirane. Ali naglašavam, radile su uspješno na tržištu i svoju dobit vraćale su građanima kroz proračun”

Najviše rangirana dužnosnica koja se bavi pitanjima razvoja pri Ujedinjenim narodima, inače bivša premijerka Novog Zelanda u tri mandata, Helen Clark u sklopu posjeta Hrvatskoj boravila je jučer u Zadru. U Domu Zadarske županije sastala se sa županom Stipom Zrilićem, gdje su nakon radnog sastanka potpisana dva nova sporazuma o suradnji s UNDP-om na području Zadarske županije. Sporazum o prijenosu obaveze samostalnog provođenja sustavnog gospodarenja energijom na području Zadarske županije, te Sporazum o stručnom osposobljavanju za zvanje pčelar na području Zadarske županije.

Administratorica UNDP-a Helen Clark istaknula je da nije slučajno što je za ovaj susret odabrana baš Zadarska županija. “Ponosni smo na suradnju s vama i brojne dobre primjere u radu s vama. Sporazumi koje smo potpisali su primjer daljnje implementacije naših razvojnih programa, a pogotovo na udaljenim ruralnim područjima i otocima” – rekla je Clark te dodala da će se UNDP-ova podrška nastaviti, a da će Zadarska županija i Hrvatska uskoro imati dodatne mogućnosti za financiranje razvojnih projekta putem EU fondova.

Na pitanje novinara treba li Hrvatska privatizirati javna dobra i bi li to učinila u Novom Zelandu, Helen Clark je rekla da to nikada ne bi učinili u Novom Zeladnu. “Iako je bilo puno privatizacije u zadnjih 30-ak godina, ali glavne državne tvrtke nikada nisu privatizirane. Ali naglašavam, radile su uspješno na tržištu i svoju dobit vraćale su građanima kroz proračun”. Na pitanje što bi trebala Hrvatska učiniti kako bi preokrenuti loše gospodarske trendove, Helen Clark je rekla da bi Hrvatska trebala definirati primarnu ekonomsku strategiju na razini regije i Europe, ali je problem činjenica da niti na razini EU još nije jasno kako će se razvijati gospodarska situacija.

Inače, Helen Clark sudjeluje na godišnjem sastanku stalnih predstavnika Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Zagrebu. Sastanak okuplja 70-ak vodećih dužnosnika UN-a iz 24 zemlje Europe, Kavkaza i središnje Azije koji raspravljaju o razvojnim pitanjima.

Prije angažmana u UN-u, Helen Clark bila je uzastopce tri puta vrlo uspješna premijerka Novoga Zelanda. Iako je prvi puta u Hrvatskoj, Clark o našoj zemlji znade dosta zahvaljujući brojnoj iseljeničkoj zajednici na Zelandu. Zato ju je razveselila knjiga “Tarara”, koju joj je darovao zadarski župan, što u prijevodu s maorskoga znači Hrvat. (hrt / zgm)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni