“GUP-om se građanima planira ukrasti velik dio Zagreba”

“GUP-om se građanima planira ukrasti velik dio Zagreba”

Uoči trećeg prosvjeda protiv politike gradonačelnika Zagreba Milana Bandića u subotu je na Trgu bana Josipa Jelačića održana konferencija za novinare na kojoj su govorili organizatori prosvjeda „Dosta je!”

Gordana Pasanec ispred inicijative Zagreb te zove i udruge građana Siget poručila ja kako je dosta nepravde, poskupljenja smeća i pogrešnih odluka i svega što se događa bez građana i uvažavanja mišljenja struke.

Iva Marčetić iz udruge Pravo na grad je istaknula kako je poseban zahtjev prosvjeda da u Gradskoj skupštini ne bude izglasan Generalan urbanistički plan (GUP) .

„Sve političke opcije trebaju odbiti Bandićev prijedlog GUP-a kojim planira ukrasti veliki dio grada i podariti ga investitorima. Svi znamo i da nam je smeće na ulicama, a računi za odvoz otpada postaju sve veći. Sve je teže živjeti u ovom gradu i pitamo se zašto bi pristali na sve to“, izjavila je Marčetić.

Marko Košak iz Zelene akcije se osvrnuo na problem gospodarenja otpadom, a o tom području, kaže, Grad Zagreb već 20 godina ne vodi odgovarajuću politiku.

„Dosta nam je nefunkcionalnog sustava gospodarenja otpadom kakvog imamo u gradu Zagrebu. Dosta nam je da smo mi krivi za ovaj sustav, da nam se povećavaju mjesečni računi. Prije par dana i Ustavni sud je gradonačelniku Bandiću opalio pljusku koji je želio višestruko povećati mjesečne račune. No znamo da Bandić neće stati i zato smo danas na prosvjedu”, rekao je Košak.

Naglasio je da se vodi borba za temeljitu promjenu cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom.

„Smeće je po ulicama, građani ne mogu jednostavno i lako odvojiti otpad i biti sigurni da on ide na pravo mjesto. Postojeća naplata odvoza otpada, ne samo ona koja se trebala povećati je nezakonita, nepravedna i nametnuta. Građani ne plaćaju shodno količinama otpada koje proizvode, već im se fiksno ispostavljaju mjesečni računi ne mogu birati volumen smeća koji žele platiti. Cjelokupni je kolaps“, tvrdi Košak.

Naglasio je da je krajnji problem što Zagreb nema postrojenja za gospodarenje otpadom, odnosno nema sortirnice, nema adekvatne kompostane, nema centra za obradu glomaznog otpada.

„Privatnicima i to Bandoćevim kumovima skupo plaćamo obradu otpada, a građani to ne žele plaćati iz svojih đžepova. Toga je dosta! Tražimo temeljite promjene prostorno planskih dokumenata, dokumenata o gospodarenju otpadom“, zaključio je Košak.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni