“GUP ne treba doraditi, već iznova izraditi!”

“GUP ne treba doraditi, već iznova izraditi!”

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i udruga građana Siget danas su pozdravile odluku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da još jednom uskrati suglasnost izmjenama i dopunama zagrebačkog GUP-a.

“Ovakvom odlukom Ministarstva, potvrđuju se naše tvrdnje o malverzacijama koje gradonačelnik Bandić provodi kroz sustav planiranja Zagreba”, navodi se u zajedničkom priopćenju triju udruga, a koje potpisuju Bernard Ivčić (Zelena akcija), Gordana Pasanec (udruga građana Siget) i Iva Marčetić (Pravo na grad).

“Sada je potpuno jasno da su izmjene i dopune GUP-a izrađene na način da se omogući pogodovanje gradonačelnikovim novim prijateljima iz Dubaija te da im se mimo adekvatne procedure prepušta 110 hektara vrijednog zemljišta uz Savu”, dodaje se u priopćenju.

Predstavnici udruga ističu da je načina rada gradonačelnika Milana Bandića “obilježen sumnjivim prenamjenama zemljišta i pogodovanjima te istovremenim zanemarivanjem interesa samih stanovnika Zagreba”.

Podsjećaju kako je, prema odredbama Zakona o prostornom uređenju, Ministarstvo dužno sada obustaviti cijeli proces i naložiti izradu potpuno novog GUP-a. Sukladno Zakonu, Ministarstvo može samo jednom uskratiti suglasnost te dati rok od 90 dana za ispravljanje pogrešaka, što je Ministarstvo već i učinilo početkom srpnja ove godine. Grad je kasnio s dostavljanjem nove verzije GUP-a te je Ministarstvo bilo dužno obustaviti njegovo donošenje. Davanjem još jedne mogućnosti Gradu Zagrebu da otkloni problematične dijelove GUP-a, Ministarstvo bi zapravo prekršilo Zakon, pojašnjavaju aktivisti.

Udruge stoga pozivaju Ministarstvo da postupi po Zakonu i obustavi proces izmjena i dopuna postojećeg GUP-a kako bi Zagreb mogao konačno ući u proces izrade novog i pravednijeg dokumenta koji bi trebao definirati razvojnu budućnost grada. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni