Gudački kvartet Sebastian nastupa u CKIM-u

Gudački kvartet Sebastian nastupa u CKIM-u

Gudački kvartet Sebastian održat će koncert u Centru za kulturu i informacije Maksimir u nedjelju, 28. listopada s početkom u 19:30 sati. Ulaz na koncert je slobodan.

Koncert će započeti 1. gudačkim kvartetom nedavno preminulog akademika Anđelka Klobučara iz 1972. Slijedit će elegantna, folklorom nadahnuta skladba Frana Lhotke – Elegija i Scherzo, a na kraju prvog dijela koncerta ćemo čuti atraktivna Dva valcera op. 54 Antonina Dvoraka. U drugom dijelu koncerta na programu je antologijski kvartet u d-molu Franza Schuberta poznatiji pod imenom Smrt i djevojka. Schubert je u drugom stavku ovog kvarteta koristio temu vlastite solo popijevke Smrt i djevojka, pa je prema tome i cijeli kvartet dobio ime.

Gudački kvartet Sebastian osnovan je 1982. godine kao Kvartet muzičke omladine Zagreb. Od 1990. godine djeluje pod imenom Gudački kvartet Sebastian. Članovi kvarteta usavršavali su se na tečajevima komorne glazbe u Grožnjanu (Hrvatska), Rogaškoj Slatini (Slovenija), Pecsu (Mađarska) i Saumuru (Francuska). Godine 1988. kvartet postaje član Međunarodne zaklade Yehudi Menuhin sa sjedištem u Parizu. Osim čestih nastupa u Hrvatskoj, Gudački kvartet Sebastian koncertirao je u Sloveniji, Francuskoj, Sjevernoj Koreji, Italiji, Austriji i Mađarskoj. Repertoar kvarteta obuhvaća djela od klasike do suvremene glazbe s naglaskom na hrvatskom stvaralaštvu. Praizveli su više djela suvremenih skladatelja, primjerice A. Klobučara, N. Firšta, A. Igreca, D. Bukvića, S. Drakulić…

Članovi ansambla: Anđelko Krpan – violina, Teodora Sucala Matei – violina, Nebojša Floreani – viola, i Zlatko Rucner – violončelo. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni