Grupa KONČAR zaključila poslovnu 2022. s rekordnim narudžbama

Grupa KONČAR zaključila poslovnu 2022. s rekordnim narudžbama

Zabilježen je porast izvoza od čak 56 posto

Unatoč brojnim globalnim gospodarskim izazovima, obilježenim ratom u Ukrajini i energetskom krizom te još uvijek prisutnim posljedicama pandemije, Grupa KONČAR ostvarila je još jednu rekordnu poslovnu godinu.

Tako je već drugu godinu zaredom KONČAR ostvario značajan rast u gotovo svim segmentima. Naglasak je na otvorenim narudžbama koje su na kraju 2022. iznosile gotovo milijardu eura, kao i rastu ostvarenih prihoda u izvozu, koji su za čak 152 milijuna eura veći u odnosu na prethodnu godinu.

Štoviše, ukupni konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 5.272,1 milijuna kuna (699,7 milijuna eura), pri čemu upravo izvoz na inozemna tržišta čini 61 posto ostvarenih rezultata.

Poskupljenje sirovina, materijala i energije

Rat u Ukrajini utjecao je na ukupne globalne gospodarske uvjete već od prvog kvartala 2022. Cijene sirovina, materijala i energije još se nisu vratile na pred-pandemijske razine, a nakon rata u Ukrajini počele su dodatno nezaustavljivo rasti. Bez obzira na sve poduzete mjere nije bilo moguće održati razinu profitabilnosti koja je za KONČAR, promatrajući normaliziranu EBITDA maržu, manja za 0,7 postotnih poena u odnosu na 2021. godinu.

Ipak, dobra ugovorenost na početku 2022. godine rezultirala je povećanjem prihoda od prodaje proizvoda i usluga na svim tržištima. Tako su konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga KONČARA ostvareni u iznosu od 4.426,0 milijuna kuna (587,4 milijuna eura), što je 948,5 milijuna kuna (125,9 milijuna eura) ili 27,3 posto više u odnosu na ostvarenje u 2021. godini.

Uključivanjem Dalekovoda, prihodi od prodaje povećavaju se za 861,7 milijuna kuna (114,4 milijuna eura) i iznose 5.272,1 milijuna kuna (699,7 milijuna eura). Uz značajan rast prihoda, povećani su iznos i udio prihoda na inozemnim tržištima, povećana je i dobit te je iznos novih narudžbi prvi put dosegao iznos od 5,9 milijardi kuna (787,8 milijuna eura), a otvorene narudžbe, backlog, na kraju godine iznose rekordnih 7,3 milijardi kuna (976,1 milijun eura).

Očekuje se daljnji rast

„Grupa KONČAR je 2022. godinu započela s visoko postavljenim ciljevima, koji su nadmašeni u gotovo svim segmentima poslovanja. Integralnom strategijom 2020+ predviđeno je da bi prihodi od prodaje Grupe, bez akvizicija, iznosili 4 milijarde kuna do kraja 2024. godine. Taj cilj, društva KONČARA dostignula su već u 2022. godini zahvaljujući kontinuiranim naporima i doprinosima zaposlenika“, ističe mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Prema njegovim riječima, ciljevi u ovoj godini ostaju isti. To su rast prihoda, poglavito od izvoza, daljnja ulaganja u opremu i razvoj novih proizvoda te ono najvažnije – ulaganja u ljude, cjeloživotno učenje i profesionalni razvoj kao preduvjete za ostvarenje svih zadanih planova

Također, kako globalna ekonomija svake godine ima sve veći zaokret prema održivosti, trendu koji će se sve intenzivnije nastaviti, KONČAR zelenu tranziciju vidi kao priliku za daljnji razvoj novih tehnologija koje će omogućiti značajniji rast sveukupnog poslovanja“, dodaje Kolak. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni