“Grobovi na Mirogoju još nisu obnovljeni od potresa”

“Grobovi na Mirogoju još nisu obnovljeni od potresa”

»Nema ni ukopnih mjesta za socijalno ugrožene i branitelje«, govori predsjednik zagrebačke podružnice Domovinskog pokreta Igor Peternel

(Foto: Domovinski pokret)

Predsjednik zagrebačke podružnice Domovinskog pokreta Igor Peternel danas je na konferenciji ispred Gradskog groblja Mirogoj ustvrdio kako to groblje još uvijek izgleda kao da se jučer dogodio potres.

»Dolazi 1. studenoga, blagdan Svih svetih, a ovo groblje, koje je ponos Zagreba, ponovno dočekuje još jedne Sisvete u stanju kao da je potres bio jučer«, izjavio je Peternel.

Ustvrdio je da se tu vidi potpuna nebriga onih koji bi trebali brinuti o grobovima. Dodao je kako su grobovi oštećeni od potresa te prolaznici u njima vide lijesove. Peternel je istaknuo da je to civilizacijska sramota, da za to nema opravdanja te da vlast – država i grad moraju preuzeti ulogu upravitelja.

»Grobovi, bez obzira tko je njihov vlasnik i imaju li vlasnika ili nemaju, ne mogu dvije godine nakon potresa biti u takvom stanju da prolaznici vide lijes. To je zaista sramotno!«, naglasio je.

Dodao je kako se na Mirogoju vidi potpuni zastoj u obnovi nakon potresa. Kaže kako je navodno novac za obnovu arkada, upraviteljske zgrade i ostalih dijelova groblja osiguran iz EU fondova, ali kako je to zastalo te je nastao problem s konzervatorima i uopće se ne zna kad će obnova početi ni tko ju stopira i zašto.

»Tema na koju se ne troši puno medijske pažnje je činjenica da je, prema našim informacijama, ostalo još svega dvjestotinjak ukopnih mjesta za socijalno ugrožene građane, braniteljsku populaciju i sve one koji nemaju vlastito grobno mjesto, a to im treba osigurati putem Grada«, naglasio je.

Peternel je upozorio da novi ugovori nisu potpisani, da na Mirogoju uopće više nema takvih ukopnih mjesta te da je nešto mjesta još ostalo na Markovom polju. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni