Grički top nakon duge stanke ponovno označio podne

Grički top nakon duge stanke ponovno označio podne

(Foto: zagreb.hr)

Grički top je danas ponovno označio podne, nakon 14 mjeseci pauze.

»Jedna od poznatih zagrebačkih znamenitosti i turističkih atrakcija, s tradicijom dužom od 140 godina, nakon više od godinu dana pauze, ponovno je izvela glasni pucanj«, javlja Index.

Podsjetimo, kako su ranije najavili iz Zagrebačkog holdinga, »pucanj u podne s Kule Lotrščak ponovno će se svakodnevno izvoditi počevši od 14. veljače 2022. godine«.

Grički top je prvi put nakon Prvog svjetskog rata prestao pucati 28. ožujka 2020. godine nakon velikog potresa koji je pogodio zagrebačko područje.

Pucnjevi i vibracije topa uznemirivale su građane centra Zagreba nakon što je grad pogodio jak potres. Stoga je na preporuku Ureda za upravljanje u kriznim situacijama i uz konzultaciju Stožera civilne zaštite grada Zagreba odlučeno da se rad Gričkog topa zaustavi na određeno vrijeme.

Nakon toga je u svibnju 2020. privremeno ponovno zapucao, ali je pucnjava ponovno obustavljena nakon 28. prosinca 2020., kada se oglasio netom prije potresa koji je pogodio sisačko-moslovačko područje s epicentrom kod Petrinje. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni