Greta Zimmer Friedman otišla u vječnost

Greta Zimmer Friedman otišla u vječnost

Vjerojatno malo tko nije vidio slavnu i daleko poznatu fotografiju mornara i djevojke u odjeći medicinske sestre kako se ljube na njujorškom Times Square-u, slaveći završetak Drugog svjetskog rata.

Fotograf Life magazina Alfred Eisenstaedt ovjekovječio je svojim fotoaparatom taj trenutak i postao jedan od najslavnijih i najpoznatijih fotografa 20. stoljeća.

Premda je identitet autora fotografije od početka svima bio poznat, identitet zagrljenom para na fotografiji ostao je nepoznat sve do 1980. godine kad ih je Life magazin napokon pozvao da se jave i otkriju svoj identitet.

Djevojka na fotografiji (14. kolovoza 1945.) je dvadesetjednogodišnja Greta Zimmer (kasnije udana Freidman). Nosila je na sebi uniformu zubarske asistentice te je čuvši da je rat završio uzbuđena i sretna istrčala iz ordinacije na Times Square. Tamo se zatekao George Mendosa u mornarskoj uniformi kojeg ona nije poznavala. U stanju općeg veselja i euforije, Mendosa ju je uhvatio u snažan zagrljaj i poljubio. Sve se zbilo u nekoliko sekundi, a fotograf Eisenstaedt se našao na pravom mjestu u pravom trenutku. Ostalo je povijest.

Greta Zimmerman je kasnije prokomentirala za američke medije: “Taj se mornar iznenada pojavio i zgrabio me. Bio je to jako snažan muškarac. Nisam ja njega poljubila, on je mene poljubio”.

Djevojka s jedne od najpoznatijih fotografija na svijetu, preminula je prošli tjedan, točnije u četvrtak 8. rujna u 92. godini života. Umrla je od starosti.

Greta Zimmer Friedman je austrijskog podrijetla, diplomirala je na Hood College-u gdje je provela dio svog radnog vijeka. Tijekom života bavila se kazalištem, dizajnom, dizajnirala je odjeću za lutke, a radila je i kao restauratorica knjiga. Majka je dvoje djece: kćeri i sina.

Njezino vječno počivalište bit će na Nacionalnom groblju u Arlingtonu pokaj njezina supruga dr. Mische Friedmana.

Melita Funda