Greta – Kinezi 1:1

Greta – Kinezi 1:1

Ovih dana kruži internetom slika maloljetne suvremene junakinje i koja ne pohađa školu, a sve zna – Zelene aktivistice, Šveđanke Grete Tintin Eleonora Ernman Thunberg.

Koja je prigovorila Kinezima zašto prave svoje čuvene štapiće od drveća. Što su joj odgovorili Kinezi pročitajte u nastavku lijevog dijela slike. A čemu služi desni dio slike nazvan „Nova sistematizacija materijala: polimeri i nepolimeri“? Da opravda rezultat tog „dvoboja“.

Tablica Nova sistematizacija materijala objavljuje se po prvi puta na hrvatskom jeziku. Potječe iz članka Čatić, I., Barić, G., Rujnić-Sokele, M.: Polymers and non-polymers – a new systematisation of substances and materials, Rubber-Fibre-Plastics 9(2014)1, 50-57. S dopuštenjem je objavljen u časopisu Polimeri 36(2015)1-2:15-22. Zbog teške čitljivosti iz tablice se navodi samo ključni redak.

P

 

 

Biljni polimeri

(npr. drvo, trava)

Životinjski polimeri

(npr. koža, kosti)

 

R4

Iz navedenog slijedi da su u pravu i Greta i Kinezi. Naime, drvo i bambus su biljni, dakle organski polimeri. Zato je rezultat 1:1. Greta slabo pohađa školu, a i Kinezi se nisu iskazali.

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni