Greenpeace Hrvatska predstavio europsku kampanju protiv plastike

Greenpeace Hrvatska predstavio europsku kampanju protiv plastike

Greenpeace Hrvatska je u srijedu na Trgu kralja Tomislava predstavio europsku kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu postavljanjem instalacije „Plastični val“. Instalacija duga 6, a visoka 4,5 metara inspirirana je fotografijom Zaka Noylea koja prikazuje surfera nad kojim se diže val prepun plastičnog otpada. Građani Zagreba mogli su se od 11 do 19 sati fotografirati na dasci za surfanje ispod plastičnog vala i potpisati peticiju „Spasimo Mediteran od najezde plastike“ upućenu Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Kampanja se, osim u Hrvatskoj, provodi i u Španjolskoj, Grčkoj, Italiji i Bugarskoj, a cilj kampanje je utjecati na raspravu u tijelima Europske unije o izmjenama Direktiva o otpadu i novoj Strategiji o plastici. Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj, u priopćenju za medije rekao je da se nitko od predstavnika relevantnih ministarstava i saborskih odbora nije odazvao pozivu da prisustvuje događaju. Također je naglašeno da Hrvatska trenutno nema ministra zaštite okoliša koji bi u suradnji s ostalim ministrima odlučivao o novim europskim propisima.

Greenpeace Hrvatska poziva vladu da se zauzme za što strože mjere smanjenja plastičnog zagađenja jer recikliranje nije dovoljno kao rješenje problema. U Hrvatskoj se reciklira tek 16 % otpada, dok je europski prosjek 43 %. S kopna dolazi 80 % plastike koja završi u oceanima i morima, a treba joj stotine godina da se razgradi. Plastični otpad u moru ugrožava morske životinje te dospijeva u hranidbeni lanac. U Sredozemnom moru plastični ostaci pronađeni su u malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura, a znanstvenici procjenjuju da se u Mediteranu danas nalazi više od 1455 tona plastike.

Voditeljica kampanje, Mihaela Bogeljić, naglasila je da se kampanjom želi zaštiti Jadran i Mediteran te da se to može postići donošenjem zakona koji će eliminirati plastiku za jednokratnu upotrebu  i mijenjanjem navika građana i proizvođača. Neke svakodnevne promjene navika koje Greenpeace preporučuje za spas Jadrana su: korištenje višekratnih vrećica za kupnju i pribora za jelo i piće umjesto plastičnih, izbjegavanje plastičnih boca i slamki, izbjegavanje kozmetičkih proizvoda koji sadrže plastične mikrogranule (polietilen i/ili polipropilen), recikliranje i poticanje drugih da djeluju na isti način.

Greenpeace je od dolaska u Hrvatsku sudjelovao u kampanjama za održivo ribarstvo, protiv termoelektrane Plomin C, protiv eksploatacije nafte iz Jadrana te raznim akcijama potiče korištenje obnovljivih izvora energije. Peticiju „Spasimo Mediteran od najezde plastike“ možete potpisati ovdje. (Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni