Grčić: Smanjenje opće stope PDV-a neće nikome pomoći, to je bačen novac

Grčić: Smanjenje opće stope PDV-a neće nikome pomoći, to je bačen novac

Istaknuo je da SDP zabrinjava situacija u turističkom sektoru, jer se manjak potražnje pokušava kompenzirati većim cijenama usluga što je, ustvrdio je Grčić, pogrešan put i u narednim godinama može izazvati probleme u turističkom sektoru

SDP je u ponedjeljak u središnjici stranke u Zagrebu održao konferenciju za novinare na kojoj je upozorio da ovogodišnja turistička sezona ide u smjeru podbačaja što pokazuju i statistički podaci sustava eVisitor o dolasku i noćenju tursita. Ponuđeni si i prijedlozi za poboljšanje turističkog sektora.

„Naša borba u turističkom sektoru mora ići u smjeru povećanja kvalitete. Svi oni koji su godinama ulagali u kvalitetu nemaju problema s popunjenošću. Na prvom mjestu mora biti podizanje kvalitete turističkih kapaciteta i svih usluga u tim kapacitetima“, rekao je prof. dr. Branko Grčić, saborski zastupnik i kreator SDP-ovih prijedloga vezanih za turistički sektor.

Istaknuo je da SDP zabrinjava situacija u turističkom sektoru, jer se manjak potražnje pokušava kompenzirati većim cijenama usluga što je, ustvrdio je Grčić, pogrešan put i u narednim godinama može izazvati probleme u turističkom sektoru.

Grčić je podsjetio kako SDP traži od Vlade smanjenje PDV-a za sektor ugostiteljstva, odnosno ugostiteljskih usluga sa sadašnjih 25 posto na 13 posto te da se smanjenje PDV-a u sektoru smještaja s 13 na 5 posto.

„Pozivamo predsjednika Vlade da odustane od svoje ideje, a to je smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto. To je potrebno zato da bismo dobili 2 milijarde kuna koje možemo iskoristiti za efektivnije mjere kao što je smanjenje PDV-a u turizmu. Dakle, poruka premijeru je da ne smanjuje opću stopu PDV-a već da se taj novac usmjeri u pravcu da se pomogne turističkom sektoru za povećanje plaća te ulaganje u kvalitetu, jer je to zalog budućnosti turističkog sektora“, izjavio je Grčić. Dodao je da smanjenje opće stope PDV-a neće nikom ništa donijeti, već će biti bačen novac.

Na lokalna iskustva u turističkom sektoru osvrnuo je se Dalibor Macan predsjednik SDP-ovog Odbora za turizam i Sanja Radolović, predsjednica SDP-a Pula, gradska i županijska vijećnica.

Radolović je rekla da je Francuska smanjila PDV s 19,6 na 7 posto te je otvoreno 52 700 novih radnih mjesta, a Njemačka je PDV smanjila s 19 posto na 7 posto i za 32 posto su povećane investicije u hotele.

Naglasila je da je hrvatskom turizmu nasušno potrebne vatrogasne mjere u vidu smanjenja stope PDV-a na 13 posto, a da se u naredne tri do četiri godine iznos smanji na 10 posto, po uzoru na konkurentne europske zemlje. Također, nužno je povećanje neto osnovice plaće u velikim hotelskim grupacijama s 5 tisuća na 7 tisuća kuna već od slijedeće turističke sezone, uvođenje dualnog sustava srednjoškolskog obrazovanja za zanimanja poput kuhara i konobara te zajedničko izvođenje združenih studijskih programa iz područja turizma akademske zajednice i turističkog sektora.

Radolović se osvrnula i na pretjeranu apartmanizaciju. Smatra da bi urbanistička lokalna, ali i nacionalna turistička politika trebale slijediti primjer gradova kao što su Barcelona ili Pariz gdje se raznim mjerama poput ograničavanja broja smještajnih jedinica i ograničavanjem cijena stalo na kraj pretjeranoj apartmanizaciji nauštrb domaćeg stanovništva.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni