Grbin: Kriteriji nekih novih epidemioloških mjera su upitni

Grbin: Kriteriji nekih novih epidemioloških mjera su upitni

Dodao je da su oko nekih donesenih mjera kriteriji upitni te je pozvao Vladu da djeluje na znanstvenim činjenicama

Glavni odbor SDP-a u subotu je na online sjednici imenovao znanstvenika Ivana Grdešića za voditelja Središnjeg savjeta stranke, a saborsku zastupnicu Mirelu Ahmetović za političku tajnicu. Jednoglasno je usvojena i promjena Statuta stranke.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je nakon sjednice ispred središnjice stranke novinarima predstavio nove čelnike te je komentirao strože epideimološke mjere u borbi protiv koronavirusa. Ocijenio je da će mjere koje ovih dana stupaju na snagu će uvelike ograničiti kvalitetu života građana.

Ustvrdio je da su one nažalost u ovom trenutku nužne. “Međutim, činjenica je da ovoj lockdown (eng. zatvaranje), bez obzira što neki pokušavaju reći da nije, možda ne bi bio potreban da je Vlada djelovala na vrijeme“, istaknuo je Grbin. Podsjetio je od sredine listopada do druge polovice studenog Vlada nije reagirala na apele oporbe, znanstvenika i liječnika da se uvedu konkretne, strože i kontrolabilne mjere. Dodao je da je posljedica toga veliki broj zaraženih i umrlih.

“Netko za to mora netko snositi odgovornost, a taj netko nije bez imena i prezimena. To je Vlada RH na čelu s Plenkovićem”, izjavio je Grbin. Naglasio je da se iz trenutne situacije može izaći na način da se donesu mjere koje neće biti diskriminatorne, koje će biti jasne, konkretne i zasnovane na određenim kriterijima. Smatra da su oko nekih donesenih mjera kriteriji upitni te je pozvao Vladu da djeluje na znanstvenim činjenicama, a ne na političkim potrebama HDZ-a i Andreja Plenkovića.

Još se razmišlja o podršci Tomislavu Tomaševiću

Kad je riječ o diskriminatornim mjerama, u SDP takvom smatraju mjeru koja se odnosi na kretanje unutar Republike Hrvatske, odnosno prijelaz državne granice. “Mislimo da nije dobro i da je diskriminatorno tretirati na jedan ljude koji ulaze i one koji će se kretati unutar Hrvatske. Ukoliko se smatra da bez obzira što je osoba preboljela bolest to nije zapreka da se virus širi dalje, onda na isti način treba tretirati one koji ulaze u Hrvatsku i one koji primjerice putuju između Opatije i Pazina ili između Šibenika i Splita”, pojasnio je Grbin.

Dodao je da SDP zajedno s partnerima radi na zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ali se s predajom zahtjeva pričekalo jer se želi vidjeti da li će u njega biti potrebno staviti i neke od donesenih mjera.

Na upit novinara Grbin se osvrnuo na lokalne izbore te je rekao da će lokalne organizacije SDP-a kandidate u županijama i gradovima predstaviti kad o njima odluče.“Unaprijed se ne može odrediti kad će konkretni kandidat biti predstavljen, jer u određenim sredinama koalicijski razgovori još traju“, rekao je Grbin. Napomenuo je i da još uvijek traju razgovori o tome hoće li SDP za gradonačelnika Zagreba podržati Tomislava Tomaševća iz stranke Možemo!.

“Dok razgovori traju neozbiljno je davati jasan odgovor. U slučaju Zagreba, pa i mnogih drugih sredina u SDP-u stavljamo svoj ego na stranu i fokus je ono što je bitno za građane, onaj način izlaska na izbore koji će osigurati pobjedu i promjenu korumpirane, loše vlasti“ , poručio je Grbin.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni