Grbavi kitovi uskoro neće biti ugroženi?

Grbavi kitovi uskoro neće biti ugroženi?

Grbavi kitovi pred obalama Aljaske mogli bi uskoro izgubiti status ugrožene vrste nakon što su više od 40 godina bili pod zaštitom američkih saveznih vlasti, jer njihov broj raste, prenosi HRT.

Aljaska je u veljači zatražila od saveznih vlasti nadležnih za ribarstvo da grbavim kitovima, koji obitavaju u središnjem sjevernom Pacifiku, ukinu oznaku ugrožene vrste što im pripada po američkom zakonu o ugroženim vrstama (ESA), jer njihov broj raste a postojeće zakonske odredbe već ih dovoljno štite.

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) priopćila je kako je utvrdila bitne znanstvene i komercijalne razloge za opravdanost zahtjeva. Odluka znači da će NOAA tijekom godinu dana provesti intenzivno promatranje populacije kitova u sjevernom i središnjem sjevernom Pacifiku, izračunati stopu rasta populacije i izvore ugroze, kao što su ribolov i opasnosti od sudara s brodovima. Nakon toga će donijeti odluku o tome hoće li kitovi i dalje uživati status ugrožene vrste.

Ova je vrsta kitova u prošlosti bila žestoko izlovljavana. Grbavi kitovi poznati su po svojim pjesmama koje pjevaju mužjaci. Tijekom nekoliko sati izmjenjuju pjesme koje pojedinačno traju oko 20 minuta. Iz godine u godinu nastaju nove melodije. Razlog zbog kojeg pjevaju nije poznat. Kako zvuči njihova pjesma može se čuti na: https://www.youtube.com/watch?v=xo2bVbDtiX8. (hrt /zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni