“Grafička razmišljanja” Marinka Jelače

“Grafička razmišljanja” Marinka Jelače

U Galeriji Idealni grad Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad u Gajnicama može se razgledati samostalna izložba akademskog umjetnika Marinka Jelače pod nazivom “Grafička razmišljanja – CIRCULUS VITAE”.

Poznati splitski akademski umjetnik Marinko Jelača diplomirao je kiparstvo 1985. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a u svom radu se primarno izražava u mediju grafike. Osim grafičkog tiska bavi se i drugim tehnikama kao što su gravura na drvu, skulpture, pastel i terakota. Autor se zagrebačkoj publici po prvi put predstavlja i to recentnim radovima unutar kojih propituje čovjekov odnos s prirodom inspiriran prvenstveno bogatstvom i ljepotom života, te njegovim beskrajnim oblicima i bojama.

Marinko Jelača je izbor recentnih radova podijelio u četiri tematske cjeline: uterus, godovi, anima i homo unutar kojih interpretira postulate života. Posebnost ove izložbe leži u činjenici da naglasak nije na samim grafičkim listovima, već na gravurama u boji na lesonitu. Matrice kao temelj stvaranja koje, kako sâm umjetnik kaže, imaju isti, a možda i veći značaj od samog otiska na grafičkim listovima postaju glavni fokus izložbe. Iako su matrice sredstvo u procesu nastanka (dok se završnim radom smatra otisak), upravo u njima leži bogatstvo kreacije i oblikovanja, a tragovi samog djelovanja metafora su života u nastanku.

Izložba traje do 25. studenog 2020. i može se pogledati od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati. Kustosica izložbe je Sonja Švec Španjol. (ZG-m)