Gradu treba samo trećina izložbenog prostora Zagrebačkog velesajma

Gradu treba samo trećina izložbenog prostora Zagrebačkog velesajma

»Derutne prostore ćemo srušiti, a maknuli bismo i ograde tako da mu građani mogu lakše pristupili«, najavila je Jozić koja smatra da se Velesajam može oplemeniti novim sadržajima za stanovnike Novog Zagreba

Na aktualnom satu današnje sjednice Gradske skupštine, raspravljalo se, među ostalim o proračunu Zagreba za 2018. godinu, odvajanju ZET-a i Velesajma iz Holdinga, derutnim pročeljima…

Tomislava Tomaševića (Zagreb je naš!) zanimalo je zbog čega se ide na izdvajanje ZET-a i Velesajma i iz Zagrebačkog holdinga. Zapitao je ne radi li se možda o pripremama za privatizaciju ZET-a.

»Prije desetak godina kad se formirao Zagrebački holding građanima je obećavano bolje upravljanje gradskim poduzećima, ali i jeftinije usluge. Sada se ide na izdvajanje spomenutih tvrtki. Kako će to utjecati na subvencije od gotovo pola milijarde kuna s koliko ZET?«, upitao je Tomašević, dodajući da se subvencioniranje javnog gradskog prijevoznika svakako mora nastaviti.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić potvrdila je kako je ZGH formiran krajem 2006. godine, ali da su se od tada promijenile brojne okolnosti. Između ostalog, Hrvatska je ušla u Europsku uniju pa se morao redefinirati i ugovor Grada sa ZET-om, a kojim se definira kvaliteta i plan javnog prijevoza itd. Ne bi li se te odredbe lakše ispštovale, ali i pojednostavilo apliciranje na EU fondove (za nabavku novih ekološkijih vozila i sl.), bolje je da ZET bude izdvojen kao samostalno poduzeće, pojasnila je Jozić. Na taj način lakše je pravdati subvencije, ali i doći do novaca iz EU fondova, istaknula je.

Govoreći o Zagrebačkom velesajmu kazala je da je Gradu Zagrebu zbog opadanja sajamskih aktivnosti potrebno svega trećina njegovih izložbenih kapaciteta. »Ostale ćemo iskoristiti za druge namijene. Derutne prostore ćemo srušiti, a maknuli bismo i ograde tako da mu građani mogu lakše pristupili«, najavila je Jozić koja smatra da se Velesajam može oplemeniti novim sadržajima za stanovnike Novog Zagreba.

Na ulazu u Zagreb treba dijeliti kacige

Gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) ustvrdio je da sadašnjom dinamikom pročelja u Zagrebu neće biti uređena još podosta godina. Poručio je da se na ulazu u neke svjetske gradove dijele maske zbog zagađenog grada, dok bi se zagrebačkim turistima trebale dijeliti kacige, zbog žbuke koja opada s objekata …

Gradonačelnik Bandić mu je odvratio kako bi on, ako je doista tome tako, trebao pljeskati jer mu je to najlakši put da postane gradonačelnik. Podsjetio je, međutim, da je jučer na Zagrebačkom velesajmu održana edukativna konferencija koja je okupila tisuću predstavnika suvlasnika i stanara stambenih zgrada. Ondje su informirani, među ostalim, o mogućnostima obnove fasada što Grad Zagreb subvencionira s 80 posto iznosa, dok bi preostalih 20 posto trebali platiti (su)vlasnici. Gradonačelnik se nada da će se građani odlučiti na kredite za obnovu fasada te je uvjeren da će taj projekt »zahuktati do proljeća«.

SDP-ovac Matej Mišić prozvao je prozvao je gradonačelnika da uopće nije pročitao prijedlog gradskog proračuna za 2018. godinu. Iskritizirao je što je predviđen značajan porast troškova za potrebe Stručne službe gradonačelnika i plaće zaposlenika Gradske uprave.

»Ovaj put neću o Mirku i Slavku, već o Bošku Buhi«

»Ovaj put neću o Mirku i Slavku, nego o Bošku Buhi. To je ovdje prikladno. On baci bombu i zalegne. Točno je ono što govorite, samo što tu postoji i jedno ‘ali’. Ta su sredstva negdje drugdje uzeta i prebačena na Ured gradonačelnika, ali to nije za plaće nego za preustroj. Radi se o povećanju opsega poslova, novoj tehnici…«, rekao je gradonačelnik Bandić.

»Vi možete o bombama, a ja ću slušati interese građana«, odvratio je SDP-ovac dodavši kako je u 2018. planirano povećanje na račun plaća u iznosu oid 37,5 milijuna kuna. Dodao je i kako se planira novo zapošljavanje u Gradskoj skupštini i Stručnoj službi Ureda gradonačelnika. »Je li se to moglo pametnije potrošiti, recimo za gradnju nove škole ili vrtića? Molim vas da dobro promislite o svom odgovoru«, odlučan je bio Mišić.

»Ode Vinča u vazduh, rekli bi Beograđani! Volim ih ponekad citirati jer stvarno imaju dobrih izreka… Kako to da vas 17,5 godina građani ne čuju iako ih vi slušate, a ja radim protiv njih. Možda ste prepametni za Zagreb, pa vas ne razumiju?«, upitao je Bandić. Pojasnio je da se, glede povećanja plaća, poštuju smjernice Republike Hrvatske. »Kakav ste vi to socijal-demokrat kad ne bi povećali ljudima plaće? Da niste liberal?«, dodao je Bandić i najavio kako tek predstoje pregovori o kolektivnom ugovoru za radnike te kako bi im volio omogućiti što više, ali da mora voditi i računa o realnom sektoru. »Ne možemo se ponašati kao pijani milijarderi«, zaključio je.

Boris Jagačić