Gradskoj skupštini predano 14.355 potpisa protiv “Zagrebačkog Manhattana”

Gradskoj skupštini predano 14.355 potpisa protiv “Zagrebačkog Manhattana”

(Foto: Zelena akcija)

“Gradonačelnik Bandić želi privatizirati površinu od preko milijun kvadrata, što odgovara površini užeg centra Zagreba, a da pri tome ne postoji nikakav javni interes”, poručeno je na konferenciji za novinare

Zelena akcija, Pravo na grad i udruga Siget danas su na konferenciji za medije ispred zagrebačke Gradske skupštine pozvali zastupnike i zastupnice da se na sjednici idući tjedan usprotive otimačini javnog prostora koja se priprema kroz Generalni urbanistički plan (GUP).

Na konferenciji su govorili Iva Marčetić (Pravo na grad), Gordana Pasanec (udruga građana Siget) i Bernard Ivčić (Zelena akcija).

Oni su istaknuli kako se među štetnim izmjenama GUP-a kojeg gradonačelnik Milan Bandić na silu pokušava progurati osobito ističe tzv. Zagrebački Manhattan kojim bi bio uništen prostor hipodroma i velesajma. Smatraju kako je stav građana o tom projektu očigledan s obzirom da je udruga Siget danas urudžbirala Skupštini 14.355 potpisa građana protiv tog projekta.

Udruge su ocijenile kako se izmjene GUP-a rade “da bi se pogodovalo interesu kontroverznog investitora iz Dubaija”, koji je sličan sporan megaprojekt realizirao u Beogradu i njime izazvao masovne prosvjede građana. Sličnim principom ni u Zagrebu nitko nije pitao građane i građanke što misle o ovom projektu, niti kako bi željeli da prostor Hipodroma i Velesajma izgleda.

“Gradonačelnik Bandić želi privatizirati površinu od preko milijun kvadrata, što odgovara površini užeg centra Zagreba, a da pri tome ne postoji nikakav javni interes. Kvaliteta života stanovnika Zagreba neće se ovim projektom popraviti. Nitko neće živjeti bolje, a građani i građanke će ostati bez ogromnog prostora koji služi svrsi i ujedno predstavlja ogroman resurs za istinski razvoj grada u budućnosti”, sažetak je poruka koje su iznijeli navedeni aktivisti.

Udruge smatraju kako je proces donošenja GUP-a nezakonit, zbog čega je nužno organizirati novu javnu raspravu. Naime, u javnoj raspravi o izmjenama GUP-a koja je održana prije dvije godine i na koju se poziva gradonačelnik, nije spomenut ovakav megalomanski projekt, kao ni brojne druge odredbe koje su sada sastavni dio dokumenta koji dolazi na Skupštinu. Stoga je jasno da se ne radi o istom dokumentu kojeg su građani mogli komentirati prije dvije godine, zbog čega je nužna nova javna rasprava.

Podsjećaju kako je i Milan Bandić koji je u siječnju ove godine donio Plan savjetovanja s javnošću Grada Zagreba za 2019. godinu. U njemu je bila predviđena javna rasprava o GUP-u u drugom kvartalu ove godine. Međutim, nakon što je u ožujku posjetio Dubai i s investitorom potpisao memorandum o razumijevanju za Zagrebački Manhattan, očito je procijenio da građane i građanke Zagreba treba isključiti iz procesa i da će o svemu odlučivati samo on, zaključeno je na konferenciji.

“Takve manipulacije procedurom ogledaju se i u tome što Grad Zagreb još nije ishodio ni suglasnost nadležnog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za ovakve izmjene GUP-a”, zaključeno je.

Zbog svega navedenog, udruge pozivaju na prosvjed u srijedu, 10. srpnja s početkom u 8.30 ispred zgrade Gradske skupštine (Ćirilometodska 5), uoči održavanja sjednice na kojoj će se raspravljati i glasati o izmjenama GUP-a. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni