Gradsko izaslanstvo na Mirogoju položilo vijence i zapalilo svijeće

Gradsko izaslanstvo na Mirogoju položilo vijence i zapalilo svijeće

U povodu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, Dana branitelja grada Zagreba izaslanstvo Grada Zagreba je u ponedjeljak, 30. svibnja položilo vijence i zapalilo svijeće na Gradskom groblju Mirogoj. Svijeće su zapaljene kod Središnjeg križa u glavnoj aleji, na Spomen obilježju „Glas hrvatske žrtve“ – Zid boli, na Središnjem križu u Aleji hrvatskih branitelja te na Krematoriju.

U izaslanstvu koje je predvodio gradonačelnik Tomislav Tomašević bili su njegov zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, predstavnici zagrebačkih udruga obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Grada Zagreba, udruga koje skrbe o braniteljima, te Odbora za branitelje pri Gradskoj skupštini.

Nakon toga gradsko izaslanstvo je nazočilo svečanosti u Spomen domu Tigrovi.

Gradonačelnik Tomašević zahvalio je svim braniteljima na doprinosu u izgradnji Hrvatske. „Zagreb je prvi hrvatski grad koji je, prije 15 godina, uveo spomendan braniteljima svoga grada. Obilježavamo Dan branitelja kako bismo se prisjetili žrtve i doprinosa hrvatskih branitelja u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu“, rekao je.

Prva gardijska brigada „Tigrovi“ je elitna postrojba Hrvatske vojske, ustrojena 5. studenog 1990. godine u vojnoj bazi Rakitje, a odigrala je ključnu ulogu u stvaranju slobodne i demokratske Republike Hrvatske. Kroz brigadu je kroz ratno razdoblje prošlo 12 tisuća pripadnika. Živote je izgubilo 367, ranjeno 1711, a 201 pripadnik Tigrova bio je zatočen u logorima. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni