Gradski zastupnik Molan: „Zašto je spalionica tri puta skuplja od procjene koju je dala Svjetska banka?“

Gradski zastupnik Molan: „Zašto je spalionica tri puta skuplja od procjene koju je dala Svjetska banka?“

On je zatražio pojašnjenje prisutnih iz Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj o tome da li će zagrebačka spalionica biti isključivo za potrebe Grada ili je riječ o hrvatskoj spalionici, s obzirom na kapacitet spalionice, koji je po njegovu mišljenju prevelik za potrebe Zagreba. Osim toga zanimalo ga je zašto je cijena spalionice tri puta skuplja od procjene koju je dala Svjetska banka. Zanimalo ga je da li to znači da će građani plaćati veću cijenu odvoza otpada.

Pitanje gospodarenja otpadom ovih je dana glavna točka na svim Odborima Gradske skupštine Grada Zagreba. Upravo će se o toj temi raspravljati i na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, a o njoj se danas raspravljalo i na sjednici Odbora za mjesnu samoupravu Gradske skupštine Grada Zagreba. Tako je na početku sjednice Odbora predstavljen Nacrt plana gospodarenja otpadom kao i plan izgradnje spalionice otpada na Resniku. Pomoćnica pročelnika Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Sandra Tucak Zorić pojasnila je kako je u planu izgradnja još šest reciklažnih dvorišta te kako će ih se po potrebi raditi još. „Grad Zagreb ima preko 4 000 zelenih otoka. Mislimo da to nije dovoljno“, pojasnila je Tucak Zorić i dodala kako je prema planu predviđeno da će se osim otpada u spalionici spaljivati i mulj s Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Član Odbora Saša Molan zaključio je kako je u Nacrtu predviđeno početno odvajanje otpada od svega 20 posto koje bi trebalo rasti na 23 posto. „Mislim da je to malo i da bi reciklaža trebala biti maksimalna. Pitanje je kako taj postotak uređuje direktiva Europske unije“, rekao je Molan. On je zatražio pojašnjenje prisutnih iz Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj o tome da li će zagrebačka spalionica biti isključivo za potrebe Grada ili je riječ o hrvatskoj spalionici, s obzirom na kapacitet spalionice, koji je po njegovu mišljenju prevelik za potrebe Zagreba. Osim toga zanimalo ga je zašto je cijena spalionice tri puta skuplja od procjene koju je dala Svjetska banka. Zanimalo ga je da li to znači da će građani plaćati veću cijenu odvoza otpada.

„Sve cijene koje su stavljene su procjene na temelju sagledavanja cijena izgradnje spalionica posljednjih godina u Europi. Učiniti ćemo sve da ovaj projekt dobije potporu europskih fondova, no preduvjet za to je Plan gospodarenja otpadom. Maksimalno sufinanciranje bilo bi 80 posto“, istaknula je Tucak Zorić i naglasila kako se radi isključivo o spalionici koju će koristiti Zagreb.

Mulj se ne može koristiti na poljoprivrednim površinamaGlavni odvodni kanal

Ona je ponovila kako je predviđeno da će se u spalionici termički obrađivati i otpadni mulj iz Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te da je iz tog razloga kapacitet spalionice nešto veći nego što se očekivalo. Molana je zanimalo i to da li se taj mulj može iskoristiti za primjerice poljoprivredu, kao što rade i neke ostale zemlje. Božica Šorgić iz Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj pojasnila je kako postoje pravilnici o gospodarenju muljem iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kao i pravilnik o zaštiti poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja, koji to ne dopuštaju. „Mulj je opterećen teškim metalima i tako bi se i do 500 puta povećala razina teških metala u tlu, kada bi se koristio ovaj mulj“, pojasnila je Šorgić.

Članove Odbora i predsjednicu Davorku Vukadin Samardžić zanimalo je koliko će Grad novaca morati izdvojiti za otkup zemljišta u Resniku koje je u privatnom vlasništvu, a na kojem bi se trebala izgraditi buduća spalionica. Tako je rečeno kako je 60 000 kvadrata u privatnom vlasništvu i kako je procijenjeno da bi za to zemljište Grad morao izdvojiti oko 500 000 eura. Molan se osvrnuo i na činjenicu kako je samo 7 od 17 Vijeća gradskih četvrti dalo pozitivno mišljenje o Nacrtu plana gospodarenja otpadom i o planu izgradnje spalionice u Resniku. S dva glasa „za“ i dva suzdržana, Odbor nije prihvatio Informaciju o Nacrtu plana gospodarenja otpadom.

(V.Vukoje)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni