Gradski zastupnici dobili imunitet

Gradski zastupnici dobili imunitet

Skupština je odgodila prijedlog odluke o povećanju broja taksi dozvola i pojeftinjenja parkiranja u Zagrebu

 „Kada sam pročitao salve kritika, optužbi i napada koji su se slili na Judith Reisman, mislio sam da ne živim u Zagrebu. Prvo sam joj se ispričao u ime svih tih koji ruše demokratske standarde Grada Zagreba, pa zvali se oni i sveučilišni profesori. Kada sam je primio, bio je to znak male pažnje da joj se ispričam i dodijelim medalju, da je osokolim da i dalje govori“, zaključio je Milan Bandić

Nakon maratonske sjednice s čak 70 točaka na dnevnom redu, Zagrebačka Gradska skupština je u četvrtak, 21. veljače prihvatila prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Zagreba. Ove izmjene i dopune gradskim zastupnicima daju imunitet te oni ne mogu sada više ne mogu biti kazneno gonjeni zbog stajališta iznesenih na sjednicama Skupštine. Gradonačelnik je pak dobio pravo imenovati i razrješavati  predstavnike Grada u tijelima javnih ustanova i trgovačkih društava te mogućnost obustave primjene općeg akta Gradske skupštine, ako je povrijeđen zakon ili drugi propis.

Sjednica

Skupština je odgodila prijedlog odluke o povećanju taksi dozvola i izmjena cijena parkiranja u Zagrebu zbog zahtjeva zastupnika da iz Gradskog ureda za promet dostave valjane razloge kojima bi se opravdalo rušenje cijena parkinga i važeće odluke Skupštine o taksistima. Gradski zastupnik SDP-a Jurica Meić rekao je kako su te dvije odluke povezane i tiču se svih građana. Istaknuo je kako mu je Zagrebparking dostavio cijene od 2005. godine, od kada Zagrebački holding postoji te da je tada cijena bila osam kuna u prvoj zoni, nakon čega je povećana sto posto, na 16 kuna po satu.

“Takva je cijena bila dok je gradonačelnik Milan Bandić bio na čelu Holdinga, a nakon što je maknut iz Holdinga cijena je smanjena”, kazao je Meić.  Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine odgodili su i prijedlog o povećanju dozvola za taksi prijevoznike s 200 na 350, što je tražio gradonačelnik Bandić.

Zagrebački taksisti registrirani u Sv. Nedelji

Zastupnik HSLS-a Darinko Kosor upozorio je kako je većina taksi prijevoznika na području Zagreba u zadnjih godinu dana bila registrirana u Svetoj Nedelji, u Zagrebačkoj Županiji te da nisu plaćali davanja i prireze Gradu Zagrebu. “Sad su se svi javili na ovaj natječaj i ovom proširenom odlukom i oni bi bili legalizirani, nakon što su godinu dana radili ilegalno”, dodao je.

Gradska skupština je odgodila prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Muellerova brega, budući da još uvijek za to nije napravljen geotehnički elaborat. Odgođen je i prijedlog izmjena i dopuna odluke o komunalnom doprinosu po kojima bi se, iznimno, u postupcima ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada, ako rješenje o komunalnom doprinosu nije doneseno ili ono nije postalo izvršno, na obračun komunalnog doprinosa primijenile odredbe odluke koje su za stranku povoljnije.

Skupština je završila sjednicu imenovanjima ravnatelja nekoliko dječjih vrtića i gradskih kulturnih ustanova, među kojima su kazališta Komedija i Kerempuh. Duško Ljuština ponovno je imenovan ravnateljem Gradskog satiričkog kazališta ‘Kerempuh’, a Nikola Pavlović je reizabran za ravnatelja Zagrebačkog gradskog kazališta ‘Komedija’, na mandat od četiri godine. Božo Majstorović imenovan je ravnateljem Umjetničkog paviljona u Zagrebu, a ravnateljicom Kulturno informativnog centra (KIC) imenovana je Gabrijela Krmpotić Kos. Ravnateljem Koncertne direkcije Zagreb imenovan je Josip Nalis, a Ljiljana Štokalo imenovana je ravnateljicom Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKL). Za ravnateljicu Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade imenovana je Emina Višnić.

Bandić: Medalja Judith Reisman moj je najveći uspjeh

„Očekivao sam da će se plan financijskog restrukturiranja Zagrebačkog holdinga (ZGH) najprije naći u redovnoj proceduri na Gradskoj skupštini, a kad već nije, nadao sam se da će ući po hitnoj’, kazao je Ivo Čović, predsjednik ZGH odgovarajući na pitanje zastupnice HDZ-a Danire Bilić na aktualnom satu u Gradske skupštine. Plan je uključivao prodaju 44 tramvaja za 532 milijuna kuna bez PDV-a leasing kućama, njihovo uzimanje nazad u leasing kako bi se dobivenim novcem moglo otkupiti 214 autobusa koji se nalaze u operativnom leasingu i refinancirati trenutačni dug po operativnom najmu tih autobusa.

Aktualni sat se pretvorio u predizborno nadmetanje u stilu tko će kome bolje „spustiti“. Tako je i gradonačelnik Bandić iskoristio jedan lapsus predsjednika Skupštine Grada Zagreba Davora Bernardića koji je u vrijeme kada je na govornicu izlazio gradonačelnik Milan Bandić, ne gledajući,  riječ dao gradskoj zastupnici Daniri Bilić (HDZ). Bandića je to strahovito iznerviralo pa se povišenim tonom obratio Bernardiću: „ Mene nikada nitko nije toliko uvrijedio. Zahtijevam ispriku! Vi ste mene nazvali gospođom Bilić. Pa to je nečuvena uvreda!“, ljutio se Bandić. Bernardić se pokušao ispričati ali mu Bandić nije dao do riječi.

Ipak, središte Bandićeva interesa se ubrzo promijenilo te se on okomio na predsjednika Uprave Zagrebačkog  holdinga Ivu Čovića: „Vas su telefaksom ovdje izabrali da ponovno vodite tvrtku, ali građani će izdržati još dva mjeseca. Ja nisam otišao iz Holdinga, već ste me vi svi zajedno izbacili, no ja sam tu, ali ne podržavam vaš nerad, posebno dva i pol mjeseca prije izbora“, vikao je s govornice Bandić.

Pitao je Čovića odakle mu hrabrost da prije izbora šalje prijedlog koji se trebao učiniti prije nekoliko godina. „Govorite politički umjesto podacima. Optužujete me za prodaju Zagrepčanke i Gredelja, a i sami ste bili član Poglavarstva i dizali ruku za njihovu kupnju. Kada je nešto dobro u Holdingu, vi ste zaslužni, a kad zaškripi, gradonačelnik je kriv“, kazao je Bandić.

Čović se nastojao braniti brojkama tvrdeći da Grad godinama smanjuje subvencije za javni prijevoz i da su loše investicije poput gradnje Sopnice Jelkovec te kupnje Gredelja i Zagrepčanke dovele ZGH u financijski minus na što je Bandić ustvrdio da je šef ZGH mimo zakona vratio polog za Zagrepčanku tvrtki IGH u visini od 46 milijuna eura zbog čega je pozvao nadležne institucije da provjere cijeli posao.

HDZ-ov zastupnik Stanko Gačić požalio se gradonačelniku kako stanovnici Jazbine nemaju okretište pa se autobusi jedva provlače čime se ugrožava i sigurnost putnika.

„Ne znate ni autobus okrenuti!“

„Vi mene pitate za nešto nad čime nemam ovlasti. Pa vi ste se svi ujedinili da me razvlastite nad Holdingom i nakon što ste zajašili u sedlo, jedan po jedan ste otpadali. Sad ne znate okrenuti jedan autobus. Darinko Kosor prvi je skužio i napustio taj šupalj brod. On inače prvi među vama sve shvati. Već četiri dana čekam na sastanak s sadašnjim direktorom ZET-a što je nedopustivo. Da sam ja na čelu Holdinga, direktor ZET-a čekao bi me u stavu mirno, a ne da ga čekam već četiri dana, a on ne dolazi jer ima drugog gazdu“, rekao je Bandić.

Na izrečeno reagirao je Čović istaknuvši da se u Skupštini često govore neistine, a da je posljednju upravo izgovorio gradonačelnik. „Okretište je u isključivoj nadležnosti gradskog Ureda za promet, no vrijeme je kampanje i sve je dopušteno, ali ipak ne treba govoriti neistine“, mišljenja je Čović ponovivši da je Holding u problemima zbog ranijih Bandićevih odluka.

Ivanu Mlinar Horvat (SDP) zanimalo je zašto je Judith Reisman dobila medalju Grada Zagreba. Gradonačelnik je odgovorio kako je to njegov najveći uspjeh koji je napravio u životu. „Kada sam pročitao u par medija da su se na gospođu slile salve kritika, optužbi i napada, mislio sam da ne živim u Zagrebu. Prvo sam joj se ispričao u ime svih tih koji ruše demokratske standarde Grada Zagreba, pa zvali se oni i sveučilišni profesori. Kada sam je primio, onda je to bio znak male pažnje da joj se ispričam i dodijelim medalju, da je osokolim da i dalje govori“, zaključio je  Bandić. (hina/tportal/zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni