Gradski zastupnici dobili 15-minutni uvid u memorandum iz Dubaija

Gradski zastupnici dobili 15-minutni uvid u memorandum iz Dubaija

Gradski zastupnici su u petak 30. kolovoza dobili su pravo na uvid u Memorandum o razumijevanju koji je potpisan s tvrtkom Eagle Hills iz Dubaija, a iz a kojeg se skriva projekt »zagrebačkog Manhattana«. No na raspolaganju su imali samo 15 minuta, a fotografiranje ili prepisivanje dokumenta sastavljenog na 22 stranice bilo je strogo zabranjeno.

Mnogi gradski zastupnici su zbog ovakvih uvjeta bojkotirali tu mogućnost, no ne i Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez), Tomislav Stojak (HNS) te vijećnica Mjesnog odbora Siget Gordana Pasanec iz Nove ljevice, koji su odlučili proučiti sporni dokument.

Inače, Memorandum je u ime partnera (Grad Zagreb) potpisala pročelnica stručne službe Ureda gradonačelnika Andrea Šulentić, dok se sam gradonačelnik Milan Bandić potpisao na kraju dokumenta.

Treba istaći da Memorandum nije obvezujuć ni za jednu stranu – Grad Zagreb ni Eagle Hills. Ipak, dođe li do njegove realizacije, glavnu će riječ u projektu imati Eagle Hills, a ne Grad Zagreb.

Naime, prema riječima Renata Peteka i Gordane Pasnec, u Memorandumu je stavka po kojoj će Grad i Eagle Hills osnovati partnerstvo pod imenom Ciljano društvo u kojem će Eagle Hills imati većinski udio, a udio Grada ovisit će o vrijednosti imovine koju će uložiti, odnosno zemljišta. »Ciljano društvo« pak mora biti 100-postotni vlasnik nad katastarskim česticama koje obuhvaćaju prostor Zagrebačkog velesajma i Hipodroma, bez ikakvih tereta i zabilježbi.

»Piše da će vještaci Eagle Hillsa obaviti procjenu vrijednosti zemljišta i zatim od Grada otkupiti svoj udio. Praktički postaju vlasnici zemljišta«, kaže Pasanec.

»Bandić građanima Zagreba prodaje veliku šarenu laž. Grad se u memorandumu s Eagle Hillsom obvezao puno više nego to žele priznati«, ističe Renato Petek.

Pojašnjava da je za prostor od 1,1 milijuna četvornih metara Grad treba prema ciljevima projekta pripremiti prostorno-plansku dokumentaciju, u roku od osam mjeseci od potpisivanja ugovora plus dodatnih šest mjeseci. Taj je dio koji je u tijeku kroz izmjene i dopune GUP-a. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni