Gradski turizam mora se temeljiti i na zadovoljstvu stanovnika

Gradski turizam mora se temeljiti i na zadovoljstvu stanovnika

Već je poznato kako arhitektura može pomoći u turističkoj ponudi. „Jedan od primjera su ‘Zagrebačka dvorišta’, aktivnost koja je otvorila gornjogradska dvorišta palača i atelijera javnosti

Za razvoj turizma potrebne su dvije strane, prva su turistički radnici i lokalne zajednice, a s druge arhitekti, planeri i urbanisti koji žele materijalizirati želje prvih u svrhu stvaranja kvalitetnog turističkog proizvoda.

Temeljna pretpostavka u oblikovanju ove teme je važnost razvoja turizma i kulturne ponude u gradovima kao nositeljima razvoja cjelogodišnjeg turizma, te u pripadajućim regijama.

Već je poznato kako arhitektura može pomoći u turističkoj ponudi. „Jedan od primjera su Zagrebačka dvorišta, aktivnost koja je otvorila gornjogradska dvorišta palača i atelijera javnosti. Tu je veliki potencijal nasljeđa grada i arhitekture u svrhu promocije i stvaranja upravo te emocije iz okoline. Drugi primjer je stvaranje fokusa i okupljanja građana pa tako i turista oko trga Europe, uzrokovano sređivanjem i uređivanjem čitavog bloka“, otkriva nam Iva Rukavina iz Društva arhitekata Zagreba.

Društvo je organiziralo interdisciplinarni program ARTUR, arhitektura i turizam, koji ima želju dovesti sve bitne dionike u turizmu za isti stol te mapirati probleme vezane na spregu turizam – prostor.

U sklopu programa prošli je tjedan održan okrugli stol na kojem su razgovarali predstavnici institucija relevantnih za razvoj Zagreba, te radionica s temom gradskog turizma. Bavila se promjenama koje prati otvaranje novih mjesta i pratećih turističkih događanja naglom pojavom velikog broja hostela. „Takvom transformacijom smještajne ponude pojavljuju se alternative klasičnim hotelima, sve je više hostela, uređenih apartmana i tzv. apart hotela, gdje građani sami, zahvaljujući novim alatima (npr. online booking), aktiviraju i transformiraju svoje stambene kapacitete u smještajne“ objašnjava Rukavina.

Direktorica turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld, te ravnateljica Instituta za turizam Sanda Čorak istaknule su važnost turističkog razvoja grada “po mjeri čovjeka”, te potrebu za strategijom razvoja koji će jednako zadovoljiti građane i turiste, a bazirat će se na specifičnosti i identitetu grada kako bi bio spreman za nadolazeća planirana turistička događanja i porast posjeta.

Ove godine udruženje se posvećuje prednostima kontinenta i agroturizma koji nisu orijentirani toliko na ljeto i sezonu od samo tri mjeseca, već na razvijanje cjelogodišnjeg turizama koji može imati podjednaki intenzitet u sva četiri godišnja doba.

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni