Gradski oci obilježavaju 100.godišnjicu rođenja Većeslava Holjevca

Gradski oci obilježavaju 100.godišnjicu rođenja Većeslava Holjevca

U povodu obilježavanja 100. obljetnice rođenja Većeslava Holjevca, gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, sastao se u petak u Gradskoj upravi s Tatjanom Holjevac i Jurajom Hrženjakom.
 
Nakon sastanka zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić rekao je da je dogovoren protokol obilježavanja proslave 100. obljetnice rođenja jednog od najvećih gradonačelnika Grada Zagreba Većeslava Holjevca. Uz polaganje vijenaca, održat će se i znanstveni skup na kojem će, uz povjesničare, govoriti i naš gradonačelnik. U okviru drugog dijela proslave predviđeno je prikazivanje filma o Većeslavu Holjevcu na kojem se radi te krajem godine postavljanje velike izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti, naglasio je zamjenik pročelnika.
 
Kći znamenitog zagrebačkog gradonačelnika, Tatjana Holjevac, izrazila je zadovoljstvo što se Zagreb, odnosno, gradonačelnik prisjetio 100. obljetnice rođenja njezina oca i pokrenuo inicijativu za njezino obilježavanje. Rođen je rođen 22. kolovoza 1917. Nažalost je umro kad je imao samo 53 godine ali od 1952. do 1963. bio je gradonačelnik GZ. U to vrijeme je to bio naziv predsjednik Gradskog narodnog odbora što je uključivalo i mjesto gradonačelnika i predsjednika Izvršnog vijeća grada. Pritom je nadodala:
 
“Napravio je jako puno za Zagreb, a najveći je poduhvat bio prijelaz preko Save i izgradnja Novog Zagreba, počevši sa Brodograđevnim institutom, zatim Velesajmom i onda čitavim naseljem”

Naglasila je i da je tada Grad Zagreb u bivšoj državi bio “prvi koji je imao televiziju i zimski bazen, prvi je napravio najdužu žičaru na Sljeme, zgrada Gradske uprave je napravljena u to vrijeme, a započeta je i izgradnja koncertne dvorane i sportske dvorane”.
 
To je sve napravljeno u tih deset godina. “Ja sam jako ponosna i mnogi građani ga se rado sjećaju pa će zato ovo biti prilika da se svi podsjetimo na njegova djela”. (Zg magazin)