Gradske vlasti protiv ambrozije

Gradske vlasti protiv ambrozije

Počinje sezona cvjetanja ambrozije, pa je Grad Zagreb i ove godine pokrenuo inicijativu “Zagreb bez ambrozije” te u suradnji s Vodoprivredom, HŽ infrastrukturom, HEP-om i tvrtkom Zrinjevac, za područje grada dogovorio aktivnosti na uklanjanju te jednogodišnje korovske biljke, čija je pelud jedan od najznačajnijih alergena u zraku.

U petak je u Uredu gradonačelnika održan sastanak, na kojemu je gradska tvrtka Zrinjevac dobila zeleno svjetlo da ambroziju, osim na površinama koje redovito održava, kosi i na graničnim parcelama, gradskim livadama i građevinskim zemljištima. Dogovoreno je i da će se vlasnicima privatnih površina na kojima raste ambrozija slati obavijesti o potrebi uklanjanja tog korova.

Tehnički direktor Zrinjevca,Jure Leko je nakon sastanka izjavio kako su problem rubni dijelovi grada poput Sesveta i Brezovice, ali i privatni posjedi na kojima ta tvrtka nije ovlaštena iskorjenjivati korov. Područja koja nisu u nadležnosti Zrinjevca, dodao je, “odradit” će nadležno redarstvo koje će vlasnicima slati obavijesti o potrebi košnje ambrozije. Leko tvrdi da je košnja ambrozije jednako učinkovita kao i čupanje da bi se ta biljka uklonila s gradskih površina do prvih nižih temperatura.

Na njega se i osvrnuo pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, koji ističe kako se oko 90 posto vlasnika na čijim je površinama uočena ambrozija odazvalo upozorenju komunalnih redara i uklonilo korov. Protiv onih koji se ogluše na poziv,biti će naplaćene kazne, koje se kreću od 500 kuna za privatne do 200.000 kuna za pravne osobe.
Osim toga, pročelnik je  najavio i izradu aplikacije koja će omogućiti građanima prijavljivanje površina s ambrozijom, što će ujedno gradskoj upravi olakšati njezino uklanjanje.

Pretpostavlja se da oko 150 tisuća građana Zagreba pati od različitih vrsta alergija, a taj se broj za vrijeme cvatnje ambrozije penje na čak 250 tisuća. Stoga je važno educirati građane o štetnosti i važnosti uklanjanja ambrozije, naglašavaju u zagrebačkoj gradskoj upravi. (Zg magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni