Gradske stipendije za deficitarna zanimanja primilo 53 učenika

Gradske stipendije za deficitarna zanimanja primilo 53 učenika

Milan Bandić: Dok je ovih dečki i njihovih vrijednih ruku, bit će i vodoinstalatera, dimnjačara, električara, lakirera… i svih ostalih zanimanja bez kojih ne bi mogli funkcionirati

Na svečanosti u palači Dverce, gradonačelnik Milan Bandić u petak je uručio ugovore o Stipendiji Grada Zagreba za školsku godinu 2016./2017. učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja u obrtništvu. Gradonačelnik je ugovore uručio u društvu Mirze Šabića, predsjednika Obrtničke komore Zagreb i Mile Živčića, ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

»Moj prvi program iz 2000. se sastojao od sedam točaka, a Program poticanja obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva je bila prva. Zagrebački obrtnici su bili i ostali prvi partneri grada Zagreba. Bez zagrebačkih obrtnika ne bi bilo Zagreba i obrnuto«, prisjetio se gradonačelnik Bandić te je zahvalio prisutnim učenicima što će odabirom zanimanja doprinijeti očuvanju tradicije zagrebačkog i hrvatskog obrtništva.

»Hvala svima koji su sudjelovali u ovome i sretan sam što samo danas dodijelili 53 stipendije. Dok je ovih dečki i njihovih vrijednih ruku, bit će i vodoinstalatera, dimnjačara, električara, lakirera… i svih ostalih zanimanja bez kojih ne bi mogli funkcionirati. I ja bih bio obrtnik da nisam gradonačelnik. Izabrao bih ono što se najviše isplati, a gdje se najviše radi. Imao bih više novaca nego što imam danas i bio bih sretan ako ne i sretniji. Da nisam gradonačelnik, radio bih nešto opipljivo i da mogu vidjeti na kraju dana radne rezultate. A hvala Bogu i da izmjerim koliko sam zaradio taj dan«, rekao je Bandić.

Mirza Šabić je naglasio da je za sve obrtnike izuzetno važno to što je Grad Zagreb prepoznao potrebu za financiranje deficitarnih zanimanja.

»Sve su to naši djelatnici i buduće kolege. Držim da je ovo jedini ispravan put kako bismo ojačali naše gospodarstvo, malo i veliko obrtništvo. To je jedini put koji nam može osigurati bolju budućnost. Imamo više od 30 deficitarnih zanimanja, naravno da su neka više a neka manje deficitarna, ali tu definitivno spadaju građevinska i tekstilna struka, zatim metalni radnici. Ono što je bitno i za učenike i za njihove roditelje je to što djeca odmah po završetku mogu dobiti posao u struci. Tu se otvara i velika mogućnost da jednog dana otvore i vlastiti obrt«, rekao je Šabić.

Gradonačelniku je u ime stipendista zahvalila Lucija Jurada, učenica Škole za modu i dizajn kazavši kako će ukazano povjerenje opravdati marljivošću, odgovornošću i uzornim odnosom prema kolegama i profesorima te da će cijeloj generaciji biti pozitivan primjer.

Stipendije za deficitarna obrtnička zanimanja se dodjeljuju 14. godinu zaredom, a Grad Zagreb je stipendirao 1 420 učenika u 39 obrazovnih programa, u iznosu od oko 50 milijuna kuna. U tekućoj školskoj godini pravo na stipendije su ostvarila 163 učenika, od čega 53 učenika prvih razreda kojima je danas uručen Ugovor o Stipendiji.

Stipendije za deficitarna obrtnička zanimanja se dodjeljuju 14. godinu zaredom, a Grad Zagreb je stipendirao 1 420 učenika u 39 obrazovnih programa, u iznosu od oko 50 milijuna kuna. U tekućoj školskoj godini pravo na stipendije su ostvarila 163 učenika, od čega 53 učenika prvih razreda kojima je danas uručen Ugovor o Stipendiji.

Grad Zagreb dodjeljuje stipendije radi poticanja obrtništva, maloga i srednjeg poduzetništva te radi populariziranja obrtništva među mladim ljudima – budućim nositeljima gospodarskog razvoja.

Lucija Jurada

Gradonačelniku je u ime stipendista zahvalila Lucija Jurada, učenica Škole za modu i dizajn kazavši kako će ukazano povjerenje opravdati marljivošću, odgovornošću i uzornim odnosom prema kolegama i profesorima te da će cijeloj generaciji biti pozitivan primjer.

Među deficitarna zanimanja spadaju i galanteristi. Galanteristi izrađuju i popravljaju torbe, naprtnjače, cerade, lisnice, remenje, navlake za oružje, rokovnike i slične predmete. Međutim, mogu i samostalno kreirati i dizajnirati modele. Jurada je buduća galanteristica, a zasad je učenica Škole za modu i dizajn.

»Stipendija puno znači i meni i drugima. Ukupan iznos ne znam, ali u prvom razredu Stipendija iznosi 1000, u drugom 1300, u trećem 1600 kuna. Vjerujem da će ovakav način stipendiranja potaknuti i ostale da se upišu u neko od deficitarnih zaninmanja«, prokomentirala je Lucija.

Jedina alatničarka u Zagrebu je Nikolina Halapa, učenica prvog razreda Industrijske strojarske škole iz Zagreba. Kao takva je dobila stipendiju.

»Nisam baš htjela upisati taj smjer ali za neki drugi nisam imala dovoljno bodova. Kad završim ove tri godine za alatničarku, imam se namjeru upisati za frizerku. To volim i to je ono što me stvarno zanima. Drago mi je što sam dobila stipendiju, tim više što sam ponavljačica prvog razreda i što su mi mnogi rekli da zbog toga ne mogu dobiti stipendiju a ja sam je ipak dobila. Jedina sam cura alatničarka u cijelom gradu pa se pitam da li bi me itko htio zaposliti. Vidjet ćemo. Ako se ne uspijem upisati za frizerku onda ću vjerojatno ostati alatničarka. Izrađivat ću alate od metala i čelika. Bez alata nema zanata«, rekla nam je Nikolina.

Marin Čančar

Jedan od stipendista Grada je i Marin Čančar, petnaestogodišnji učenik prvog razreda Elektostrojarske obrtničke škole u Selskoj cesti.

»Želio bih svima zahvaliti, svima koji su mi ovo omogućili. Uz stipendiju ću imati kvalitetnije školovanje. Školujem se za elektroinstalatera. Unaprijed sam znao da je to jedno od deficitarnih zanimanja, ali još u sedmom razredu sam se zainteresirao za struju. To su dva važna razloga zbog kojih sam se upisao u ovu školu. Iskreno, nisam očekivao da ću dobiti stipendiju, odučio sam se prijaviti i okušati sreću i evo, dobio sam stipendiju. Roditelji su mi dali podršku iako su mi predlagali da upišem neku drugu školu koja bi me pripremila za dalje školovanje na fakultetu, ali ja sam se jednostavno za ovo odlučio. U školi od prvog razreda imamo školsku praksu, ako se pokažemo dobrima na praksi, najvjerojatnije ćemo dobiti i posao po završetku škole«, objasnio je Mario.

Razgovarali smo i s Markom Ščetarom, budućim plinoinstalaterom. Marko je više nego zadovoljan svojim odabirom jer je njegovo zanimanje traženo u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

»Najviše od svega me zanima baš ovo što sam i upisao. Plinoinstalater mora puno toga znati oko grijanja, vode i tako dalje. Srećom, škola nije preteška pa ju neće biti problem završiti. Odlično je i to što se po završetku ove škole može odmah dobiti posao. Sad sam tek na početku u prvom razredu. Stipendija mi znači novi bicikl i još neke nove stvari koje mi trebaju. Pomoći će mi da si otplatim vozačku školu, a znači puno i mojim roditeljima jer su rasterećeni od nekih troškova dok idem u školu«, kazao je Marko.

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni