Gradske komunalne tvrtke trebaju osluškivati potrebe građana

Gradske komunalne tvrtke trebaju osluškivati potrebe građana

(Uobičajena zagrebačka slika: Cipele odbačene pored spremnika za tekstilni otpad)

Iznošena obuća ostavljena pored spremnika za prikupljanje otpadnog tekstila uobičajena je zagrebačka slika. Rjeđe ćete naići na spremnik za tekstil pored kojega nisu odložene cipele nego obratno, što je jasni pokazatelj da građani Zagreba žele odlagati obući u (za to predviđeni) spremnik, na što smo već ukazivali: https://zg-magazin.com.hr/zagrebu-ne-trebaju-spremnici-za-prikupljanje-odbacene-obuce/. A zašto se obuća ne bi sakupljala zajedno s tekstilom, kako to vrlo elegantno imaju riješeno u manjim hrvatskim gradovima, kojima Zagreb nastoji i treba biti uzor, pogotovo s obzirom na najvišu stopu prireza u Hrvatskoj?

Treba samo pogledati primjer Zagrebačke županije; npr. spremnike za zajedničko odlaganje tekstila i obuće imaju npr. Ivanić-Grad i Samobor, a takvo rješenje primjenjuju i gradovi i općine na području Krapinsko-Zagorske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Brodsko-posavske, Istarske, Međimurske županije… A (ne slučajno) koriste ga i hrvatski susjedi u BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

Ali ne i u Zagrebu, gdje je odlaganje obuće u spremnik za tekstil i dalje nepropisno, a propisno je da stare tenisice i cipele vozimo u obližnja reciklažna dvorišta. I to pored silnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koji će biti još i više.

Iako smo na to već ranije ukazivali u Zagrebačkoim holdingu – Podružnici Čistoća se oglušuju na potrebu građana te su nam već jasno odgovorili kako postavljanje zajedničkih spremnika za tekstil i obuću (ili zajedničko korištenje spremnika za tekstil) »trenutačno nije u planu«. Dok se nešto promijeni, Zagrepčani će kako bi odložili stare cipele morati derati one novije na putu do reciklažnog dvorišta ili će pak morati sjesti u automobil. Nije baš ekološki, a i lakše ih je onda baciti zajedno s mješovitim otpadom, zar ne? (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni