Gradska uprava neće povisiti paušal iznajmljivačima soba i stanova

Gradska uprava neće povisiti paušal iznajmljivačima soba i stanova

Na predstojećoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine, koja će se održati u četvrtak, 24. siječnja naći će se 16 točaka dnevnog reda, među kojima je najvažnija upravo prva, o paušalnom poreza na dohodak za iznajmljivače soba, stanova, apartmana i kuća za odmor, najavio je danas u Staroj gradskoj vijećnici, predsjednik Skupštine dr. sc. Andrija Mikulić.

S obzirom da je većina točaka tehničke naravi Mikulić ne očekuje maratonske sjednice u trajanju od po nekoliko dana što je postalo uobičajeno u aktualnom sazivu Gradske skupštine.

Gradske iznajmljivače razveselit će informacija da se iznos paušalnog poreza po iznajmljenom krevetu ipak neće bitno mijenjati.

Naime, gradonačelnik MIlan Bandić je predložio da se taj porez u Zagrebu ne povećava te će se godišnje za krevet plaćati od 150 do 300 kuna.

Po Mikulićevim riječima, paušal za kategoriju A u Zagrebu iznosit će 300 kuna. U razredu B, u koji spadaju Buzin, Lučko i Sesvete on će iznositi 255 kuna. Paušal po krevetu u razredu C, u koji spadaju Ivanja Reka, Markovo polje, Odra, Popovec i Veliko polje iznosit će 210 kuna, dok će se u razredu D plaćati 150 kuna poreza po krevetu.

»Moram reći da je prije bio iznos od 150 do 300 kuna, također ovisno o razredu. Ako mene pitate, zadovoljan sam ovim prijedlogom jer je od minimuma do maksimuma ostao u istim iznosima. Držim da nije dobro previše opterećivati one koji iznajmljuju smještaj u Zagrebu«, rekao je Andrija Mikulić.

Podsjetimo, prema novom Zakonu o porezu na dohodak godišnji paušal za iznajmljivače u turizmu od 1. siječnja može iznositi od 150 do 1500 kuna. No određivanje visine tog paušala prepušteno je lokalnoj samoupravi koja se o tome mora izjasniti do kraja mjeseca. U protivnom, automatski se određuje srednja razina davanja, odnosno 750 kuna po krevetu. Nakon zakonskih izmjena, mnogi su se iznajmljivači preplašili da će im troškovi poslovanja znatno porasti, ali je zagrebačka Gradska uprava odlučila da ne opterećuje turizam novim nametima.

U Zagrebu je za iznajmljivanje trenutno dostupno 6829 kreveta. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni