Gradska skupština usvojila mjere pomoći gospodarstvu

Gradska skupština usvojila mjere pomoći gospodarstvu

Na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine usvojen je Prijedlog odluke o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom COVID-19 na gospodarstvo Grada Zagreba.

Temeljem ovog prijedloga gradonačelnika Milana Bandića, poduzetnici koji djeluju u unajmljenim gradskim prostorima bit će privremeno oslobođeni plaćanja zakupnine. Uz to, poduzetnicima se za 30 % umanjuje komunalna naknada za prostor i građevinsko zemljište, uz amandman da oni kojima je zabranjen rad ne plaćaju komunalnu naknadu. Također, onima koji zakupninu nisu platili u roku dospijeća za ožujak, produžen je rok plaćanja do 30. lipnja, bez plaćanja zateznih kamata. Korisnici javnih površina za postavljanje otvorene terase oslobađaju se plaćanja mjesečne naknade.

Mjere će se primjenjivati od 1. travnja do 30. lipnja, a u slučaju potrebe da se nastavi s ublažavanjem negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom na poslovanje poduzetnika, gradonačelnik Badnić je ovlašten produžiti rok primjene navedenih mjera.

U obrazloženju odluke se navodi kako će s obzirom na COVID-19 epidemiju kod velikog broja poduzetnika koji posluju na području Zagreba doći do značajnog smanjenja prihoda radi ukupnog smanjenja gospodarskih aktivnosti na svim razinama. To bi u konačnici moglo dovesti u pitanje i opstanak pojedinih poduzetnika, a time onda i do mogućnosti gubitka radnih mjesta. U Zagrebu trenutno posluje oko 44.000 poduzetnika i oko 17.000 obrtnika. Navodi se da poduzetnici zapošljavaju oko 370.000 ljudi, a obrtnici zajedno sa slobodnim zanimanjima njih oko 30.000.

U cilju očuvanja poslovanja i radnih mjesta usvojenim će se mjerama nastojati rasteretiti poduzetnike, obrtnike i zaposlene u slobodnim zanimanjima.

Prihodi Grada Zagreba od poduzetnika na ime komunalnih naknada, najma prostora i javnih površina iznose u prosjeku iznose nešto manje od 46 milijuna kuna mjesečno. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni