Gradska skupština: Sučeljavanje “autokrata” sa “salonskim ljevičarima” i “šank linijom”

Gradska skupština: Sučeljavanje “autokrata” sa “salonskim ljevičarima” i “šank linijom”

»Do jučer nismo znali da ćemo se ponovno zadužiti za 300 milijuna kuna kako bismo izgradili Žičaru Sljeme«, prokomentirao je Matej Mišić kojem nije jasno zbog čega se Zagrebački električni tramvaj kao ionako nelikvidno poduzeće sada planira zadužiti zbog žičare

Boris Jagačić

I današnja sjednica zagrebačke Gradske skupštine počela je u već karakterističnom stilu – tko će kome bolje spustiti. Povišene tenzije vrlo je brzo prepoznao gradonačelnik Milan Bandić koji je na aktualnom satu neočekivano poručio da će danas svi njegovi odgovori gradskim zastupnicima ići – pisanim putem.

»I ja sam nešto naučio, pa da se i ja malo odmorim«, poručio je gradonačelnik Bandić, no strast prema političkim raspravama je ipak prevladala.

Govoreći sportskim rječnikom, oštrim je startom krenuo gradski zastupnik Matej Mišić (SDP), koji je potegnuo pitanje oko prebacivanja projekta sljemenske žičare s Grada na ZET. No to je bila samo uvertira u oporbenjačku kanonadu koja je s govornice zasula gradonačelnika. Ponovno ga se optuživalo za pogađanje rođacima i podobnima, nesposobnost upravljanja Zagrebom, autokraciju, neostvarenje najavljenih projekata, a sada i za situaciju oko kina Europa iz kojega moraju iseliti dosadašnji najmoprimci – umjetnička institucija Zagreb film festival kojoj je istekao ugovor o najmu prostora kina. Citirali su se i dijelovi tonskog zapisa u posjedu USKOK-a korišteni u nastavku suđenja u aferi Agram, u kojoj se gradonačelnika tereti za dogovaranje zapošljavanja u Gradskoj upravi, namještanje koeficijenata na plaću i izmišljanje radnih mjesta…

»Do jučer nismo znali da ćemo se ponovno zadužiti za 300 milijuna kuna kako bismo izgradili Žičaru Sljeme«, prokomentirao je Matej Mišić kojem nije jasno zbog čega se Zagrebački električni tramvaj kao ionako nelikvidno poduzeće sada planira zadužiti zbog žičare.

Zatražio je da se stoga točka pod rednim brojem 13 – Prijedlog odluke o određivanju upravitelja Žičare Sljeme – ukloni s dnevnog reda sjednice, ali mu prijedlog nije prošao.

»Govorite da volite ovaj grad, a doveli ste ga u takvo stanje da nakon 12 godina ne možete projekt isfinancirati iz gradskog proračuna«, rekao je Mišić te je zatražio da se predložena dokumentacija bolje pripremi.

Gradonačelnik Bandić mu je odvratio da je sve na temu žičare još jučer na konferenciji za novinare rekla pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, pa on nema ništa za dodati, a Mišiću je poručio da će dobiti pisani odgovor.

Na rubu »žutog kartona« bio je gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hravatska! – Progresivni savez) koji nije štedio riječi u napadu na gradonačelnika, a predsjedavajuća u Skupštini, Ana-Stavljenić Rukavina mu je dezavuirala izlaganje pokušavši prijevremeno zaustaviti njegov istup. Naknadno mu je dozvolila da nastavi, ali je Petek pomalo izgubio nit. Ukratko, Petek smatra da gradonačelnik Bandić ne može kvalitetno upravljati Zagrebom kad se čak i za »sitnice« treba tražiti osobno dopuštenje i sastanak s Milanom Bandićem.

Taman nakon što smo već pomislili da će gradonačelnik ući u duel promijenjenom taktikom spuštenog garda, nakon Mišićeva i Petekova istupa je zaključio da su ovi gradski zastupnici u njega »zaljubljeni«, da ga oni zapravo vole, ali ne znaju kako to pokazati.

»Ne mogu vam pomoći, adresa za vašu pomoć je na drugom mjestu«, rekao je Bandić koji je ponovno je citirao stihove Bijelog dugmeta iz pjesme Šta bi dao da si na mom mjestu.

»Šta bi dao za veliku gestu, mjesto svoga da tvoj život žive… Tako je s vama, ali što ću vam ja…«, dodao je Bandić koji je dodatno začinio svoju izjavu poručivši dvojici gradskih zastupnika preporučio da svoj rejting pokušaju izgraditi dobivanjem povjerenja na izborima.

No verbalno izudarani Bandić time nije osigurao predah. Oporba je s klupe izvukla svježu uzdanicu Tomislava Tomaševića (Zagreb je naš!) koji je nastavio s visokom dinamikom, ali i tonom rasprave.

Odmah je prozvao predsjedavajuću Stavljenić-Rukavinu zbog lapsusa u izgovaranju njegova prezimena kad ga je pozvala za govornicu.

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Foto: Boris Jagačić)

Tomašević je zaključio kako bi bilo najbolje da se kino Europa prepusti na korištenje dosadašnjem zakupniku sve do trenutka dok se ne krene u obnovu zgrade. Kaže kako je od v. d. pročelnika Gradskog ureda za kulturu saznao da za to nema novca u gradskom proračunu te da će natječaji za izvođača radova i nabavu opreme trajati najmanje godinu dana, a u međuvremenu će objekt biti bez sadržaja.

Bandić je pak žustro reternirao javnom ocjenom da je Tomašević jedan od predvodnika »šačice nerealiziranih ljudi«, koji uz podršku aktualne ministrice kulture potiču ulicu da upravlja Gradom.

»No pasaran! Zakupci će biti u kinu Europa do zadnjeg dana kako im stoji u ugovoru, nakon čega će biti iseljeni, a kino obnovljeno. Vi i Matić (Boris Matić, direktor ZFF-a,op. a.) bi se pogađali kao na placu. Mimo ugovora neće biti ništa. Kad se obnovi kino, ići će natječaj i dobit će ga onaj s najboljim programom«, odlučan je bio gradonačelnik.

Tomašević je pak ustvrdio kako je »očito da je neki mali iz njegove (gradonačelnikove, op. a.)  familije bacio oko na šank« i da je to pravi razlog zašto se kino zatvara.

»Vjerujem vam da će kino postojati, kao što sam vjerovao da će u Cvjetnom prolazu Tome Horvatinčića biti dvije dvorane za kulturno-društvenu namjenu«, sarkastično je dobacio gradski zastupnik.

No Bandić se kao iskusni veteran u »skupštinskom ringu« uvjerljivo držao do zadnje runde, pa je u jednoj od svojih zadnjih replika tijekom »aktualca« Tomaševiću zadao snažan verbalni udarac nazvavši ga »salonskim ljevičarem«. Aludirajući na prihode od kino-kavane ocijenio da se pitanje kulture u kinu Europa zapravo svodi na to koliko metara šanka ima u kinu te da svoje financijske interese tu ima druga strana koju zagovara gradski zastupnik. »To je šank linija – vi pripadate toj šank liniji«, poručio je Bandić Tomaševiću.

Ovaj je pak rekao da nema ništa protiv da se šank, odnosno kafić ukloni iz kina pa neka se vidi tko će se javiti na natječaj da tamo osmisli pravo art-kino.

• REZULTAT nakon zadnje runde:

Bandić-Stavljenić-Rukavina vs Mišić-Petek-Tomašević = Neriješeno?

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni