Gradska skupština protiv Ubera: Sprječavaju izdavanje novih dozvola i besplatnu vožnju?

Gradska skupština protiv Ubera: Sprječavaju izdavanje novih dozvola i besplatnu vožnju?

„Javni poziv za podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvola za autotaksi-prijevoz neće se objavljivati do 30. lipnja 2017, nakon čega će se objavljivati svake četiri godine“, stoji u predloženim izmjenama

Mnoge je u Hrvatskoj uznemirio dolazak Ubera, alternativnog taksi prijevoznika koji nudi niže cijene usluga, što je izazvalo negodovanje domaćih taksista, a gradonačelnik Milan Bandić tada je kazao kako Uber nema nikakve dozvole za rad. Sada se u spor uključila i Gradska skupština, koja će 1. prosinca odlučivati o izmjenama Odluke o autotaksi-prijevozu.

Prijedlog Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o autotaksi-prijevozu sadrži nekoliko promjena vezanih uz ovu djelatnost,no dvije su posebno zanimljive, piše Tportal.

Članak 3. prijedloga izmjena navodi:

„U članku 28. iza stavka 2. dodaje se stavak 3. koji glasi: Cijena za početak vožnje ne smije uključivati pravo na vožnju bez naknade.“

Članak 5. istog prijedloga Odluke o izmjenama također je zanimljiv, a glasi:

„Javni poziv za podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvola za autotaksi-prijevoz neće se objavljivati do 30. lipnja 2017, nakon čega će se objavljivati svake četiri godine.“

Predložene izmjene su očito usmjerene na „eliminiranje“ Ubera. Naime, iako korisnici Ubera u Zagrebu početak vožnje plaćaju osam kuna, a dodatno se plaća četiri kune po prijeđenom kilometru plus 0,5 kuna po minuti vožnje, pozivanjem drugih korisnika na registraciju i vi i oni dobit ćete besplatne vožnje u iznosu od 35 kuna. Izmjena članka 3. Odluke o autotaksi-prijevozu eliminirat će takvu mogućnost.

Jednako tako, izmjena prijedloga Odluke u spomenutom članku 5. eliminira mogućnost daljnje registracije vozača koji će zbog nekog razloga poželjeti voziti za Uber, barem do 30. lipnja 2017.

Spomenute izmjene predložio je Klub gradskih zastupnika HSLS-a i HSS-a, navedene su na stranicama Gradske skupštine, te ih možete pročitati putem sljedeće poveznice. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni