Gradska skupština prihvatila ulaganja u Svetice, zastupnici SDP-a napustili sjednicu uoči glasovanja

Gradska skupština prihvatila ulaganja u Svetice, zastupnici SDP-a napustili sjednicu uoči glasovanja

Zastupnici su iskazali zabrinutost jer nisu poznati rokovi faza u kojem je podijeljena gradnja, te načini rješavanja spora s Kaptolom nakon okončanja sudskog procesa. Navedeno je i kako je manje od 5 % prostora predviđeno za rekreaciju građana, a nije ni poznato tko će iznajmljivati prostore za komercijalne poslove, HNS ili Grad koji će ih održavati

Gradska skupština dala je suglasnost za ulaganje sredstava u sportsku građevinu Sportsko – rekreacijski centar Svetice na kojem će u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom sagraditi nogometni kamp, atletske terene te prostore za rekreaciju građana.

Odluka je nakon burne rasprave donesena većinom glasova, iako su zastupnici SDP-a uoči samog glasanja napustili sjednicu, što je gradonačelnik Milan Bandić komentirao sportskim rječnikom: „To je kao da gubite 5:0 na utakmici pa napustite teren“.

Davor Bernardić (SDP) je tijekom rasprave ukazao na prethodne imovinske probleme s Kaptolom: „HNS-u smo prostor dali besplatno, a Grad Zagreb mora obeštetiti Kaptol ako sudski proces odluči u njihovu korist, za 90 tisuća kvadrata mogli smo i bolje pregovarati“, rekao je Bernardić.

Zastupnici su iskazali zabrinutost jer nisu poznati rokovi faza u kojem je podijeljena gradnja, te načini rješavanja spora s Kaptolom nakon okončanja sudskog procesa.

„Zašto ustrajete na politici destrukcije, tražite razlog za biti suzdržan, a sve piše u materijalima koje ste dobili. Ako tako odluči sud Grad Zagreb će obeštetiti Kaptol s davanjem druge nekretnine ili isplaćivanjem njegove vrijednosti. Sva pitanja koja nisu jasna regulirat će se aneksom koji će se također predstaviti Skupštini“, poručio je Milan Bandić.

„Kada završimo Svetice, posvetit ćemo se tribinama na Maksimiru i taj dio grada bit će kao Bundek, još i ljepši, a sportski centar će biti u centru grada“, dodao je Bandić te napomenuo kako će i sam tada ići trčati na Svetice.

Pošto investitor, odnosno UEFA ulaže 92 milijuna kuna u projekt, SDP-ov zastupnik Željko Kvesić pitao se postoji li garancija da će navedene novce zaista i dobiti, „jer se u svjetskoj nogometnoj organizaciji događaju tektonski poremećaji“.

Predsjednik Skupštine Darinko Kosor kazao je kako su dvije stvari u ovoj odluci najvažnije, da netko želi uložiti 92 milijuna kuna a taj novac ne ide od građana, a druga je da će atletičari napokon dobiti adekvatan prostor za treniranje.

Navedeno je i kako je manje od 5 % prostora predviđeno za rekreaciju građana, a nije ni poznato tko će iznajmljivati prostore za komercijalne poslove, HNS ili Grad koji će ih održavati.

Ipak, većinom glasova je podržan prijedlog iako su zastupnici SDP-a izašli iz dvorane uoči glasovanja, a zastupnik HNS-a Tomislav Stojak bio je suzdržan. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni