Gradska skupština kao modna pista

Gradska skupština kao modna pista

Kapović: Evo gradonačelniče, danas imam košulju. Sad će mi komentirati cipele…
Bandić: Puno ste zgodniji nego prošli put kad ste došli u potkošulji u kojoj se spava

Nedovršenje Stadiona Maksimir, azbestni krovovi zagrebačkih škola i vrtića i situacija u Imunološkom zavoda teme su o kojima se raspravljalo na aktualnom satu današnje Gradska skupštine, a dobar dio vremena otišao je na raspravu o modi koja se povela između gradonačelnika Milana Bandića i gradskog zastupnika Mate Kapovića (Radnička fronta).

SDP-ovac Matej Mišić otvorio je zagrebačku evergreen temu – obnovu stadiona Maksimir. Ustvrdio je kako je do sada u nikad dovršeni stadion utrošeno čak 800 milijuna kuna, a da su se za te novce mogla izgraditi dva nova stadiona. Naveo je primjer Budimpešte gdje je, prema njegovim riječima, izgrađen stadion za oko 40 milijuna eura (284 milijuna kuna).

Gradonačelnik Bandić ga je demantirao rekavši da nije točno da je stadion u Budimpešti toliko koštao te da se cijena stadiona kreće na oko 2000 do 3000 eura po sjedećem mjestu.

»Nemojte ovdje dezinformirati građane. U stadion nije uloženo 800, nego 678 milijuna, a za te novce, nije se mogao napraviti niti jedan novi stadion«, istaknuo je Bandić napomenuvši kako je najveća greška u Maksimiru bila ta što se s obnovom krenulo od krova, a ne od temelja. Najavio je da će se prvo urediti sjeverne tribine, nakon raspisivanja javnog natječaja. Nakon toga slijedi stavljanje krova na sjevernu i zapadnu tribinu, a onda dovršetak južne i istočne tribine, najavio je gradonačelnik.

Na opasan azbest koji se još uvijek nalazi na mnogobrojnim krovovima zagrebačkih vrtića, škola i zdravstvenih ustanova ukazao je gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) kojega je zanimalo kada će taj azbest biti uklonjen.

»Nemojte nepotrebno plašiti ljude. Azbest je kao i lak, nije opasan dok ga se ne dira, opasan je tek kad se počne mrviti«, rekao je Bandić pohvalivši Petekov angažman ujedno mu poručivši da se slijedeći put obrati Gradskom uredu za obrazovanje. »Dobit će te popis ustanova na kojima je uklonjen azbest, i na kojima se to treba zamijeniti«, dodao je.

U Imunološkom propada 20 000 litara plazme

Zastupnika Zelene liste Nenada Matića zanimalo je u kojoj je fazi rješavanje statusa Imunološkog zavoda, budući da je gradonačelnik Bandić najavio je da će »papiri biti riješeni sljedeći tjedan«. »U Imunološkom zavodu propada 20 000 litara plazme. To je uvreda za darivatelje krvi, ljude koji nesebično pomažu drugima«, istaknuo je Matić.

Bandić je poručio da se taj problem može jedino riješiti u suradnji s Vladom kojoj je Zagreb jedini istinski partner. »Naš jedini zahtjev je da se Imunološki sačuva u cijelosti, odnosno da se sačuvaju svi serumi, pripravci i antitoksini. To podrazumijeva cjelovito rješenje. Nova firma, novi prostor, ono malo ljudi da sačuvamo i da u roku od četiri godine s nekih 400 do 500 milijuna kuna napravimo novi Imunološki zavod u Europi«, rekao je Bandić i podsjetio da je Hrvatska druga zemlja po transplantacijama u svijetu. Podsjetio je da Imunološki ima tradiciju staru 130 godina. »Bit će strateška firma ili ćemo sve skupa uvoziti, pa i krvne pripravke«, dodao je. 

Bandić: Nama je sve najlakše uvesti. Uvozimo mlijeko, brašno, jaja, onda možemo i krvne pripravke…

HSLS-ovac Miroslav Polovanec upitao je kada će na red doći produljenje Branimirove, do Sesveta, prometnice koja je važna svima koji iz Sesveta idu u Zagreb na posao.

»U Zagrebu se trenutno radi na 317 mjesta, a vi ste sad našli jedan problem. Dinko (Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada … i promet, op. a.) piši, ovo je 318. gradilište. Deset godina radili smo 950 metara Branimirove do Heinzelove. Kada će se srediti svi imovinsko pravni odnosi, onda će započeti radovi na Branimirovoj do Sesveta«, rekao je Bandić.

Zvane Brumnić (SDP) tvrdi kako ima informaciju da polovica voznog parka Čistoće nije u funkciji navodeći primjer prenatrpanih kontejnera za papir u Vrbanima pa je stoga zatražio da mu se dostavi analiza koliko je vozila bilo u funkciji u posljednjih mjesec dana.

Manekeni Gradske skupštine

Između Mate Kapovića (Radnička fronta) i gradonačelnika Bandića povela se jedna »modna rasprava«. Kapovića je zanimalo može li Grad nekako pomoći radnicima DIOKI-ja i Kamenskog, no to je pitanje palo u drugi plan nakon što se pohvalio gradonačelniku kako je eto na današnju skupštinu došao u košulji, a ne u majici kao prošli put. Bandić je rekao da je on zatražio da se intervenira, da se uvede minimalni standard odijevanja – dress code – kako bi se poštovala institucija Gradske skupštine.

»Puno ste zgodniji nego prošli put kad ste došli u potkošulji u kojoj se spava«, odvratio je gradonačelnik koji je rekao da je s radnicima Kamenskog proveo više nego svi prisutni u dvorani zajedno. »Išao sam kao njihov maneken na modnu reviju na Velesajmu. Pristojno je to izgledalo, imao sam naočale kao Elton John. Javite im se i vi drugi put, ovako elegantan i twiggy«, poručio je Bandić Kapoviću.

»Sad će moje cipele komentirati i govoriti o odijelu koje su mu sašile radnice Kamenskog…«, odvratio je Kapović, koji smatra kako to dovoljno govori koliko je gradonačelniku stalo do bivših radnica propale tekstilne tvrtke.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni