Gradska skupština izglasala osnivanje “sportskog holdinga”

Gradska skupština izglasala osnivanje “sportskog holdinga”

Zagrebačka skupština jučer je usvojila odluku o osnivanju tvrtke Sportski objekti d.o.o., sufinanciranje rekonstrukcije rotora u Remetincu iz EU fondova, kao i Izvještaj o radu gradonačelnika za drugu polovicu 2018. godine.

Osnivanje tzv. sportskog holdinga čiji temeljni kapital iznosi 20.000 kuna podržala je većina gradskih zastupnika (25 ih je bilo za, 15 ih se izjasnilo protiv). Cilj osnivanja trgovačkog društva Sportski objekti je obnavljanje dotrajalih sportskih objekata na području Grada Zagreba i njihovo stavljanje u fuknciju, a prvi objekt koji će biti rekonstruiran je ŠRC Šalata.

Na ŠRC Šalati je 1929. godine izgrađeno središnje tenisko igralište (današnje klizalište), a plivalište olimpijskih dimenzija izgrađeno je 1946 godine. Ponovna rekonstrukcija cijele Šalate započela je dvije godine prije Univerzijade, dakle 1985. godine te, prema obrazloženju, zahtijeva obnovu.

Radna skupina u suradnji s Gradskim uredom za spot i mlade utvrdila je da se okvirna investicija na Šalati procjenjuje na više od 300 milijuna kuna, a točan iznos se trenutno ne može utvrditi budući da radna skupina još nije odabrala idejni projekt, što je prvi korak u projektiranju.

Grad Zagreb je u sportsku infrastrukturu i njeno održavanje ulagao sukladno osiguranim sredstvima u proračunu i kroz programe kapitalnih ulaganja u društvene djelatnosti, ali većina sportskih objekata, zbog starosti, zahtjeva cjelovitu rekonstrukciju koja se ne može dostatno financirati iz proračuna Grada Zagreba, stoji u obrazloženju odluke.

Navodi se kako se za obnovu sportskih objekata ne bi se išlo u partnerstvo s državom ili privatnim sektorom već bi se nakon uknjižbe sportskih objekata na Grad Zagreb isti unosili u temeljni kapital društva Sportski objekti d.o.o. kako bi se obnova mogla financirati hipotekarnim kreditima komercijalnih banaka, s tim da je namjera prvenstveno pokušati da se obnova financira iz EU fondova.

Društvo bi se financiralo iz zagrebačkog proračuna, a nakon obnove sportski objekti bi kao i dosad bili dijelom rezervirani za javne potrebe u sportu, a uz sportske gradili bi se i komercijalni objekti za djelatnosti ugostiteljstva, trgovine sportske opreme, zdrave hrane i drugi, od kojih bi se ostvarivali prihodi iz zakupa, stoji u obrazloženju. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni