Gradska oporba tvrdi da se elektronskom sjednicom Skupštine štiti Bandića

Gradska oporba tvrdi da se elektronskom sjednicom Skupštine štiti Bandića

Brumnić je podsjetio da je prošla sjednica bila održana dok je zaraza koronavirusom bila u jeku

Klubovi gradskih zastupnika SDP-a, Lijevog bloka, GLAS-a, HSU-a, HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija te Klub nezavisnih zastupnika u subotu su na konferenciji za novinare na Markovu trgu poručili kako se ne slažu s odlukom da se 7. svibnja održi online sjednica zagrebačke Gradske skupštine.

Gradska oporba smatra da bi takvo održavanje sjednice onemogućilo javnu raspravu zastupnika o važnim pitanjima, prije svega o potresu koji je prije šest tjedana pogodio Zagreb, a građani očekuju konkretne odgovore o načinu pomoći.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš je istaknula da u Hrvatskoj popuštaju zdravstveno-epidemiološke mjere zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom te su u oporbi uvjereni da se može održati normalna sjednica Gradske skupštine.

„Zašto to nije tako? Zato što predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet i HDZ čuvaju gradonačelnika Bandića kao oko u glavi. Najmanje žele da ga oporbeni zastupnici pitaju, optuže za grijeh nečinjenja. Predsjednik Gradske skupštine i HDZ ne žele da javnost dozna što je gradonačelnik Bandić trebao učiniti, a nije. Kad govorimo o potresu za grijeh nečinjenja je odgovoran gradonačelnik Bandić, ali i predsjednik Vlade Andrej Plenković“, izjavila je Mrak-Taritaš.

Poručila je da je ključni razlog neodržavanja sjednice uživo to što bi gradska oporba razotkrila razmjere štete koju svojom koalicijom gradonačelnik Bandić i premijer Plenković čine Zagrebu .

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek ustvrdio je da održavanjem online sjednice zastupnici neće u cijelosti moći komunicirati s gradonačelnikom Bandićem i Gradskom upravom niti dobiti sve odgovore na pitanja koje građani postavljaju već šest tjedana od potresa.

„Prije 140 godina kada je Zagreb zadesio potres, bilo je puno većeg stradanja i fizičkog i materijalnog, a sjednica je tada održana u roku tri dana poslije potresa. Na sjednici su donesene odluke kako će se pomoći i koliko će se pomoći građanima Zagreba iz gradske blagajne i zatražen je kredit s državne razine. Odgovorno ponašanje je upravo takvo da kada se dogodi slična situacija, praktički katastrofa, treba brzo i odgovorno reagirati, a ne skrivati činjenice i mogućnosti, odnosno nemogućnosti koje Grad ima kako bi mogao pomoći građanima“, istaknuo je Petek.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić je podsjetio da je prošla sjednica Skupštine bila održana dok je zaraza koronavirusom bila u jeku, a zbog popuštanja mjera ljudi mogu ići i na mise u crkve te zadnjih mjesec dana hodaju po trgovinama i to nije nikakav problem.

„Danas smo u situaciji da se gradskim zastupnicima priječi govoriti, da im se onemogućava komunikacija s građanima”, kazao je Brumnić. Ističe da je na predsjedništvu Skupštine odlučeno da se sjednica održi uživo u primjerenim prostorijama ako postoje uvjeti, ali da nažalost predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet postupa protivno odluci.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević podsjetio je da je 23. travnja održana fizička sjednica Županijske skupštine Osječko-baranjske županije koja ima 55 zastupnika, četiri više od zagrebačke Skupštine, a redovno se održavaju i sjednice Vijeća Gradskih četvrti na kojima je barem 20 vijećnika.

„Tražimo da se revidira odluka“, poručio je Tomašević.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni