Gradska oporba traži veću sigurnost škola i vrtića

Gradska oporba traži veću sigurnost škola i vrtića

Maras kaže kako je nevjerojatno da nakon deset mjeseci od zagrebačkog potresa nemamo podatke u kakvom su stanju oštećene škole niti što treba napraviti za sigurnost djece

Zagrebački SDP i oporbeni zastupnici u Gradskoj skupštini danas su na konferenciji za novinare istaknuli da je potrebno u najkraćem roku napraviti statičke elaborate za dječje vrtiće i škole oštećene u potresu. Gradska oporba traži da se dostava statičkih elaborata uvrsti i kao dodatna točka na sjednici Gradske skupštine.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras je poručio da djeca koja nakon produženih zimskih danas kreću u školu moraju ondje biti sigurna.

„Gradonačelnik Bandić treba osigurati statičke elaborate za sve škole na području Zagreba, a posebno one koje su najoštećenije u potresu. Primjerice, osnovna škola u Varšavskoj i osnovna škola u Harambašićevoj“, izjavio je Maras. Dodao je kako je nevjerojatno da nakon deset mjeseci od zagrebačkog potresa nemamo podatke u kakvom su stanju te škole, što mogu izdržati te što treba napraviti za sigurnost djece.

GLAS-ova zastupnica Anka Mrak-Taritaš je ustvrdila kako je gradonačelnik Bandić je pokazao da funkcionira kad treba paradirati, nekoga postrojavati, otvarati spomenike, ali da loše funkcionira u uvjetima kad se od njega očekuje napor rad i trud. Spomenula je da su prema Zakonu o obnovi prioritet javne zgrade, a nakon obnove trebaju dobiti i certifikat koji stupanj potresa mogu izdržati.

Dodala je da je oštećene škole i vrtiće trebalo pregledati i donijeti odluku što će se s njima dalje napraviti, ali to se nije učinilo.

Nezavisni zastupnik Renato Petek je uvjeren da će prijedlog dijela oporbe podržati i drugi gradski zastupnici. Ustvrdio je da Gradu Zagrebu nedostaje kvalitetna priprema za situacije kao što su potres i poplave te da se glavni grad Hrvatske mora bolje pripremiti za elementarne nepogode i više ulagati u sustav, jer za to ima kapacitete.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni