“Gradska imovina se ne smije prodavati dok ne prođu lokalni izbori”

“Gradska imovina se ne smije prodavati dok ne prođu lokalni izbori”

„Ovim moratorijem želimo spriječiti povećanje duga. Ovu imovinu je jako teško prodati u godini dana, vrlo je komplicirana jer se s njom 20 godina nije ništa događalo i ona je samo propadala”, izjavila je Sumpor

Klub nezavisnih zastupnika danas će po hitnom postupku uputiti zagrebačkoj Gradskoj skupštini Prijedlog zaključka o moratoriju na prodaju nekretnina u Grada Zagreba, odnosno kompleksa Gredelj, Zagrepčanka i Paromlin.

Zastupnici su na konferenciji za novinare uoči sjednice naglasili kako predlažu da se u razdoblju do završetka lokalnih izbora 2021. godine i uspostave nove gradske vlasti ne prodaje najvrijednija gradska imovina, čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu kuna.

Naime, upozoravaju da je rasprodaja imovine u izbornoj godini rizičan poduhvat iz više razloga. Zastupnica Marijana Sumpor istaknula je da se Grad Zagreb nalazi u financijskim poteškoćama, a upravo takve situacije predstavljaju iznimne poslovne prilike za investitore.

„Ako dođe do prodaje, radi se o špekulaciji, špekulativnom investiranju, jer kada prodavatelj ima financijsku krizu kupovatelj koristi priliku i kupuje imovinu po nižoj cijeni”, rekla je Sumpor. Također, rizik prodaje je i u tome što procijenjena vrijednost navedenih nekretnina nije predstavljena Gradskoj skupštini. Spomenula je da je u proteklih pet godina cijena nekretnina rasla gotovo 40 % i procijenjena vrijednost imovine je podcijenjena te bi prodajom Grad Zagreb izgubio više od 230 milijuna kuna.

Prodaja navedenih nekretnina u 2021. godini bez jasno definirane dugoročne vizije razvoja kao i nedovršene strateške i prostorno-planske dokumentacije predstavlja visok rizik u smislu nepovratne devastacije prostora u samom središtu glavnog grada Republike Hrvatske.

„Ovim moratorijem želimo spriječiti povećanje duga. Ovu imovinu je jako teško prodati u godini dana, vrlo je komplicirana jer se s njom 20 godina nije ništa događalo i ona je samo propadala”, izjavila je Sumpor.

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek je rekao da je ovaj moratorij samo prvi korak koji će zastupnici učiniti.

„Danas ćemo staviti zaključak i tražit ćemo da ga Skupština usvoji da se ništa ne može prodati dok ne završe lokalni izbori. Ovom imovinom ne možemo pokrivati rupe koje je stvorio gradonačelnik Bandić neodgovornim upravljanjem Zagreba“, rekao je Petek.

Naglasio je da se ne smije prodavati prostor koji je zalog za budućnost i razvoj grada sada u bescjenje zato što gradonačelnik Bandić 20 godina nema viziju što učiniti s prostorom, kako pokrenuti investicije na području Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni