Gradovi svetog Benedikta stigli i u Zagreb

Gradovi svetog Benedikta stigli i u Zagreb

„Osim amfiteatra, arheološkog muzeja tu je i samostan Montecassino na istoimenom brdu kojeg je 529. godine osnovao sveti Benedikt, a danas se smatra duhovnim središtem srednjovjekovne Europe. U njemu se nalazi i knjižnica nacionalnog značenja u kojoj se čuva preko 1000 pergamenata i ostalih važnih spisa i književnih djela“, pojasnio je gradonačelnik Cassina, Giuseppe Golini.

Dvorana Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u petak je bila prepuna uzvanika, koji su došli na prezentaciju Veleposlanstva Italije u Hrvatskoj, gradova Cassino, Norcia i Subiaco pod nazivom „Fiaccola Benedettina 2014“.

Naime, gradonačelnici talijanskih gradova Cassina, Norcie i Subiaca su potpisali 11. srpnja 2013. godine ugovor „Pato di Amicizia“, koji je prijateljski ugovor, kojim se tri grada obvezuju da će utvrditi politiku suradnje. Ta će se politika voditi na načelima mira i zajedništva, upravo na onim načelima koja je širio sveti Benedikt. Upravo je on za svoga života boravio u ovim gradovima u kojima je ostavio neizbrisive tragove u religiji i kulturi. Gradonačelnici su se obvezali potpomagati razmjenu društvenih, kulturnih i ekonomskih informacija. Ovaj program odlučili su predstaviti i u Zagrebu, zbog činjenice kako je Zagreb prošle godine postao još jedan glavni grad nove članice Europske Unije, ali i zbog prijateljstva s hrvatskim veleposlanikom pri Svetoj Stolici, Filipom Vučakom.

Bogata povijest talijanskih gradića

Na početku prezentacije, organizatori su pustili kratki dokumentarni film, koji prikazuje tradiciju i kulturnu ova tri talijanska gradića.

„Ovim filmom smo vam željeli pokazati odakle smo i koji su naši korjeni. Grad Norcia se nalazi u regiji Umbrija, a grad je osnovan prije Rima. Osim prekrasne prirode, poznati smo i po tartufima i šunki“, predstavio je u svom govoru grad Norciju gradonačelnik Giampaolo Stefanelli.

Vucak_putevima_benediktaOsim ugovora kojim su se ova tri talijanska grada dodatno povezala, ona su povezana i fizički i to preko staze za trčanje i biciklizam. „Subiaco su sagradili radnici, koji su tamo podigli vilu caru Neronu. No, najpoznatije mjesto je špilja Sacro Speco gdje je sveti Benedikt provodio vrijeme u strogosti, samoći i molitvi. Tu je i smislio pravilo Ora et labora. Osim toga grad je poznat i po prvoj tiskari u Italiji, koju su pokrenuli Gutenbergovi učenici. Tako da je naš grad kolijevka tiska“, pohvalio se gradonačelnik Subiaca, Francesco Pelliccia.

Posljednje predstavljanje bilo je ono  gradića Cassina, koje kao i ostala dva grada ima dugu povijest. „Osim amfiteatra, arheološkog muzeja tu je i samostan Montecassino na istoimenom brdu kojeg je 529. godine osnovao sveti Benedikt, a danas se smatra duhovnim središtem srednjovjekovne Europe. U njemu se nalazi i knjižnica nacionalnog značenja u kojoj se čuva preko 1000 pergamenata i ostalih važnih spisa i književnih djela“, pojasnio je gradonačelnik Cassina, Giuseppe Golini.

Na kraju prezentacije uručene su nagrade pojedincima, koji su najzaslužniji za održavanje ove prezentacije u Zagrebu. Među njima je bio i veleposlanik Vučak, koji se zahvalio na priznanju te izrazio nadu kako je ovakav projekt tek početak suradnje između Hrvatske i Italije.

(V.Vukoje)