Gradonačelnik Velike Gorice protiv reforme vodnokomunalnog sektora

Gradonačelnik Velike Gorice protiv reforme vodnokomunalnog sektora

Vlada Republike Hrvatske zajedno s Ministarstvom poljoprivrede  planira provesti reformu vodnokomunalnog sektora, koja će značiti okrupnjavanje pružatelja komunalnih usluga.

Gradonačelnik Dražen Barišić ne vjeruje da će se okrupnjivanjem vodno-komunalnog sektora postići niže cijene vodnih usluga. „U Velikoj Gorici, prema našim informacijama situacija bi bila suprotna“, smatra

Potpisivanjem Ugovora o pristupanju Europskoj uniji, Hrvatska  je preuzela i obveze koje se odnose na reformu vodnokomunalnog sektora. Upravo je taj sektor u Hrvatskoj  podjeljen na veliki broj pružatelja usluga. Po nekim procjenama ima ih oko 160, a postoje značajne razlike u oblicima njihove organizacije, vlasničkim odnosima, a u ovom razdoblju ekonomske krize najveće se zamjerke odnose na poslovanje na granici rentabilnosti i na neuvažavanje principa punog povrata troškova.

„To nije prihvatljivo budući da se u sustav ulagalo godinama, a velikogorička vodoopskrba zadovoljava sve uvjete da bude samostalno uslužno područje. Vrijednost je neprocjenjiva, a kada bi se sada izražavala u tržišnim vrijednostima dosegla bi milijardu kuna“, naglasio je velikogorički gradonačelnik.

Vlada Republike Hrvatske zajedno s Ministarstvom poljoprivrede  planira provesti reformu vodnokomunalnog sektora, koja će značiti okrupnjavanje pružatelja komunalnih usluga. U navedenom ministarstvu ova se odluka opravdava obvezama koje proizlaze iz provedbe Direktive o kakvoći vode namijenjenoj za ljudsku potrošnju i Direktive o obradi komunalnih otpadnih voda. Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva navodi kako se procijenjuje da će troškovi za provedbu ove dvije direktive iznositi oko 4,5 milijarde eura. Pri tome se u Ministarstvu poljoprivrede nadaju dobivanju sredstava iz europskih fondova.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu kako će okrupnjavanje i konsolidacija vodno-komunalnog sektora u konačnici rezultirati nižom cijenom vodnih usluga u odnosu na uvjete bez okrupnjavanja i konsolidacije. Okrupnjivanjem vodno-komunalnog sektora vlasnici budućih komunalnih društava i dalje ostaju jedinice lokalne samouprave u skladu sa člankom 202. Zakona o vodama, navodi se u Ministarstvu poljoprivrede.

“Grad bi ostao bez autonomnosti odlučivanja”

S najavama iz Ministarstva poljoprivrede ne slaže se gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić, koji smatra da će na taj način goričko trgovačko društvo i grad ostati bez svoje autonomnosti odlučivanja i dijelom subjektiviteta. „To nije prihvatljivo budući da se u sustav ulagalo godinama, a velikogorička vodoopskrba zadovoljava sve uvjete da bude samostalno uslužno područje. Velika Gorica ima 650 km vodovodne mreže, vodocrpilište i vodotoranj. Vrijednost je neprocjenjiva, a kada bi se sada izražavala u tržišnim vrijednostima dosegla bi milijardu kuna“, naglasio je velikogorički gradonačelnik.

Barišić ne vjeruje da će se okrupnjivanjem vodno-komunalnog sektora postići niže cijene vodnih usluga. „U Velikoj Gorici, prema našim informacijama situacija bi bila suprotna. Velikogoričani koji se nalaze na području koji je bogat vodom i koji imaju svoje vodocrpilište, plaćali bi skuplju vodu nego sada i to u gotovo stopostotnom povećanju“, istaknuo je Barišić.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu kako je Zakonom o vodama definirano donošenje Uredbe o uslužnim područjima, kojom će se odrediti granice uslužnih područja. Za izradu Uredbe osnovano je stručno povjerenstvo čiji su članovi predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda, Vijeća za vodne usluge, Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije, Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina u Republici Hrvatskoj. Donošenje Uredbe o uslužnim područjima očekuje se do kraja ožujka 2014. godine.

Velikogorički gradonačelnik ističe kako on nije dio navedenog stručnog povjerenstva te kako priprema tematsku sjednicu Gradskog vijeća Velike Gorice na kojoj se očekuje donošenje određenih zaključaka. „Očekujem i angažman saborskih zastupnika s velikogoričkog područja da stanu u zaštitu velikogoričke vode. Nije dobro da se resursima upravlja izvan mjesta u kojem se nalaze. Primjer za to nam je grijanje koje Velikogoričani preskupo plaćaju u odnosu na građane drugih gradova i to zato što se odluka o tome donosi negdje drugdje, a ne u Velikoj Gorici“, zaključio je Barišić.

Valentina Vukoje

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni