Gradonačelnik Velike Gorice: Bivša vlada ostavila nam je apsurdni problem s toplinskim razdjelnicima

Gradonačelnik Velike Gorice: Bivša vlada ostavila nam je apsurdni problem s toplinskim razdjelnicima

Barišić je optužio Vladu Zorana Milanovića da je stavila uvođenje razdjelnika kao zakonsku obvezu dok su gradovima i građanima ostavili obvezu financiranja potpuno netransparentnog sustava, a ujedno oduzeli gradovima pravo odobravanja, odnosno odbijanja poskupljenja

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić (HDZ) u ponedjeljak je zbog izuzetno visokih cijena grijanja i problema nakon ugrađenih razdjelnika prozvao bivšu Vladu koja je uvela zakonsku obvezu za ugradnju razdjelnika. Prozvao je i HERA-u koja nije ispunila obvezu o edukaciji građana o razdjelnicima te HEP Toplinarstvo koja nije ništa poduzelo kako bi se ujednačila cijena grijanja za pojedine gradove.

Barišić je u svom priopćenju naslova Tko se grije, a tko plaća ustvrdio kako je prošla Vlada kapo problem ostavila »apsurdnu situaciju« s razdjelnicima i najavio kako će on o tome govoriti sve dok se problem ne riješi.

Vladu Zorana Milanovića je optužio da je stavila uvođenje razdjelnika kao zakonsku obvezu dok su gradovima i građanima ostavili obvezu financiranja potpuno netransparentnog sustava, a ujedno oduzeli gradovima pravo odobravanja, odnosno odbijanja poskupljenja.

»To što su time preuzeli na sebe odgovornost ništa nam ne znači danas kada su građani dobili potpuno zbunjujuće račune za siječanj. Dakle, nakon financiranja razdjelnika od strane građana i dalje se ne zna tko se grije, a tko plaća. Nekim građanima je trošak grijanja ostao isti, nekima je beznačajno smanjeno, dok su neki građani dobili astronomske iznose bez ikakvog objašnjenja«, stoji u priopćenju gradonačelnika Barišića.

HEP Toplinarstvu pak poručuje da mora poštovati transparentnost, odnosno da »svaki građanin mora imati mogućnost pregleda svoje potrošnje tako da u svakom trenutku mogu provjeriti status troškova svoga grijanja preko interneta ili mobitela«.

Podsjetio je da je Grad Velika Gorica ispunio obećanje i da je sufinancirao razdjelnike i izradu energetskih certifikata te da će obnoviti fasade kako bi povećali energetsku učinkovitost.

Barišić proziva HERA-u i HEP Toplinarstvo jer nisu izvršili svoj dio obveza. »HERA nije ispunila obvezu i obećanje o edukaciji građana vezano uz korištenje razdjelnika, kao što ni HEP toplinarstvo nije poduzeo ništa po našim zahtjevima o ujednačavanju cijena grijanja Velike Gorice i ostalih gradova«, istaknuo je.

Pozvao je druge kolege gradonačelnike da mu se pridruže u zaštiti interesa građana budući da su mnogi od njih izrazili nezadovoljstvo visokim računima, nakon što su im uvedeni toplinski razdjelnici.

Podsjetimo i da je profesor sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta Ivica Džeba podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tržištu toplinskom energijom, koji propisuje obvezu ugradnje razdjelnika, i Pravilnika o načinu raspodjele i obračuna troškova za isporučenu toplinsku energiju. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni