Gradonačelnik uvodi mjere štednje

Gradonačelnik uvodi mjere štednje

Zbog koronavirusa i velikih materijalnih šteta koje je prouzročio potres zagrebački gradonačelnik Milan Badnić najavio je mjere štednje koje započinju s današnjim danom.

„Od ponedjeljka za tristotinjak djelatnika Grada koji imaju dva puta veću plaću od prosječne u Hrvatskoj, ona će biti manja za 20 %”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić porušivši kako je odluku donio te da se radi o zaposlenicima koji imaju plaću dva puta veću od prosječne u našoj zemlji.

Bandić je iznio i prijedlog da se planirana sredstva za kupnju bonova za Uskrs namijenjenih zaposlenima u Gradskoj upravi te  gradskim ustanovama i trgovačkim društavima uplate na poseban račun za saniranje posljedica potresa.

Riječ je o više od 24.000 zaposlenih, a uskrsnica predviđena temeljem Kolektivnog ugovora iznosi 600 kuna po radniku, tako da se ukupno radi oko 14,4 milijuna kuna.

Dio gradskih sindikata pristao je odreći se uskrsnica u korist obnove grada. Među njima su Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske – Podružnica sindikata gradske uprave Grada Zagreba te Sindikata vatrogasaca grada Zagreba koji predstavljaju 13.000 (od nešto više od 24.000 zaposlenih u gradskim strukturama). No oko 11.000 zaposlenih još nije (službeno) pristalo na tu mjeru, rečeno je na konferenciji za novinare.

Ipak, kolektivni ugovori se zasad neće dirati. „Ne bih želio biti zloguki prorok pa da moramo i to dirati”, kazao je Bandić.

I dok je najavio značajno kresanje udrugama, premda i u njima ima onih koje zapošljavaju i osiguravaju egzistenciju, a bave se, među ostalim, i humanitarnim djelovanjem, gradonačelnik ne namjerava privremeno zaustaviti mega-projekte. Među njima ni najskuplju žičaru u Europi, čiji su troškovi izgradnje premašili pola milijarde kuna te izgradnju Spomenika domovini, investiciji koja će građane Zagreba koštati više od 30 milijuna kuna.

„Nema manifestacija, a od 50 do 100 posto će se rezati novci za udruge. Jedino gdje se neće kresati to je podrška našim poduzetnicima i obrtnicima grada Zagreba”, poručio je gradonačelnik. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni