Gradonačelnik ugostio Karaševske Hrvate

Gradonačelnik ugostio Karaševske Hrvate

Gradonačelnik Milan Bandić primio je, sa suradnicima, u Gradskoj upravi, učenike, profesore i župnika iz mjesta Karaševa u Rumunjskoj,  gdje se nalazi najstarija zajednica Hrvata izvan domovine koja njeguje hrvatski jezik, kulturu i običaje. Gosti su u četverodnevnom posjetu Zagrebu u organizaciji Osnovne škole Dr. Ivan Merz s kojima njeguju prijateljsku suradnju od prošle godine.

Zaželjevši im dobrodošlicu u glavni grad Republike Hrvatske, gradonačelnik Bandić naglasio je da je očuvanje kulture i običaja vrlo bitno za naš narod, kao i suradnja učenika iz Domovine i izvan nje.

Lektor hrvatskog jezika na Sveučilištu u Bukureštu i profesor dopunske nastave na hrvatskom jeziku u Osnovnoj školi u Karaševu Petar Hategan izrazio je zadovoljstvo što je gradonačelnik Bandić našao vremena za njih. “Sretni smo i čast nam je što imamo priliku prvi puta posjetiti Hrvatsku i to njezin glavni grad.  Ovaj projekt između škola bit će nam poticaj za daljnje njegovanje pripadnosti hrvatskom narodu, pomoći  u boljem učenju i poznavanju hrvatskoga jezika, kulture, povijesti i svega onoga što nas treba činiti ponosnim što smo Hrvati.”, kazao je Hategan.

U Projektu razmjene učenika sudjeluje njih šest iz OŠ Ivan Merz iz Zagreba i šest učenika iz Karaševa, koji pohađaju dopunsku nastavu iz hrvatskog jezika. Nakon što su prošli tjedan učenici iz Zagreba bili u Karaševu, ovaj uzvratni posjet drugi je dio Projekta.

“U Karaševu smo se osjećali kao kod kuće. Tamo svi govore hrvatski i vrlo su susretljivi domaćini. Naši gosti iz Karaševa ova četiri dana smješteni su u obiteljima, što je najbolji način za upoznavanje jezika i kulture.”,rekao je ravnatelj OŠ Dr. Ivan Merz Zvonko Piljek

U okviru boravka u Zagrebu, između ostalog, organiziran im je posjet Muzeju grada Zagreba i Zoološkom vrtu, te razgledavanje znamenitosti na Gornjem gradu, a na poziv gradonačelnika će posjetiti i Bundek.

(Zg magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni